Les persones majors, protagonistes del Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia

Molts van ser víctimes de la llei de perillositat i rehabilitació social del franquisme.

Les persones majors, protagonistes del Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia
Les persones majors, protagonistes del Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia

Molts van ser víctimes de la llei de perillositat i rehabilitació social del franquisme. Tenen entre 60 i 70 anys, i protagonitzen l’última campanya de sensibilització de la Generalitat amb motiu de la celebració, el 17 de maig, del Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia. Enguany fa 40 anys de la fi d’aquesta norma, i per això també la Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) ha proposat que l’Orgull 2019 reta homenatge a la gent major que en el passat va patir discriminacions que reviscolen durant la tercera edat.

La campanya institucional impulsada per la Generalitat manté el lema “Trenca l’estereotip”, que ja va iniciar l’any passat la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i amb la qual pretén mostrar a la ciutadania que la identitat i la sexualitat de cada persona “no té per què encasellar-la en un determinat estereotip, i es convida a tothom a trencar amb els seus prejudicis”, segons ha explicat la vicepresidenta i consellera en funcions Mónica Oltra. Oltra també ha destacat que la llei valenciana d’igualtat de les persones LGTBI aprovada l’any passat preveu la protecció de les persones majors i la formació de les persones que les atenen en centres i programes de serveis socials.

El 80% de les agressions no es registren

La Comunitat Valenciana és una de les nou autonomies que disposa d’un marc legal de protecció per a les persones LGTBI. Malgrat aquests avanços, l’últim informe sobre delictes d’odi i incidents discriminatoris al col·lectiu LGTBI de l'FELGTB, del 2018, deixa una dada preocupant: al voltant d’un 80% de les agressions no es denuncien. Les entitats van registrar el 2017 un total de 629 denúncies per casos de delictes d’odi i discriminació del col·lectiu, més del doble que en 2016. A la Comunitat Valenciana se'n van analitzar 34 casos.

L’Observatori Valencià contra l'LGTBIfòbia, que impulsa el col·lectiu alacantí Diversitat, ha registrat el 2017 79 incidents contra persones LGTBI, procedents de denúncies als cossos de seguretat, als mitjans i a la Fiscalia, i a la mateixa entitat. La majoria dels casos van ser agressions verbals i amenaces, i moltes es donen als llocs de treball mateix i, en el cas de menors, a les escoles, un fet que ha cridat l’atenció d’entitats i administracions. Segons un informe d’UGT a Catalunya, només el 4% de les agressions per LGTBIfòbia es denuncien a les empreses, i la infància LGTBI és una de les més afectades per l’assetjament escolar, segons Unicef.

Fora de la llista

També aquest dilluns s’ha sabut que Espanya deixa d’estar el 2019, per primera vegada, entre els països europeus amb més drets LGTBI. Després d’haver arribat a ocupar el lloc número 2 del rànquing elaborat per ILGA Europa, ha baixat fins a l’onze, entre altres coses, per mantindre l’obligació a les persones trans d’hormonar-se durant dos anys i tindre un informe psiquiàtric acreditatiu per a poder canviar el DNI i documents oficials. La llei vigent, del 2007, està en procés de modificació en el Congrés, però l’avançament electoral l’ha paralitzada.

També et pot interessar

stats