Les persones majors celebren el dia internacional i reivindiquen els seus drets

Diverses campanyes en les xarxes socials ofereixen una imatge nova d'un col·lectiu que recorda que té molt a dir.

Les persones majors celebren el dia internacional i reivindiquen els seus drets
Les persones majors celebren el dia internacional i reivindiquen els seus drets

Aquest dilluns, 1 d'octubre, se celebra el Dia Internacional de les Persones Majors. Per aquest motiu s'han llançat diverses campanyes en les xarxes socials que ofereixen una imatge nova d'un col·lectiu que reclama els seus drets, recorda que tenen molt a dir i no dubten a eixir al carrer per a traure els colors als polítics: tenen temps i ganes. ‘‘Sóc major i tinc drets, que també són els teus’’, és una d'aquestes campanyes en la qual les persones majors estan convidades a fer un vídeo o una foto amb el mòbil on es puga llegir el dret que es reclama i pujar-lo a les xarxes socials amb l'etiqueta #SoyMayor.

A Espanya hi ha 9,5 milions de persones majors de 65 anys i s'estima que per al 2066 n’hi haurà més de 14 milions. Segons la gerontòloga social Maite Sancho: ‘‘Estem davant d'una autèntica revolució, això que s'ha anomenat la revolució de la longevitat és un fet. Es veu amb el tema de les pensions, però no és només això. Estem parlant d'una generació que se'n va en molts casos molt ràpidament del mercat laboral i que té més formació, però no podem oblidar que estem davant d'un grup molt heterogeni, amb necessitats diferents i que respon de manera diferent; tot i això, està clar que és un altre món el de la vellesa que ve’’.

Segons Sancho, el perfil dels majors hui en dia és diferent al de fa una dècada. En les últimes generacions que s'han incorporat al grup de jubilats hi ha moltes dones que han treballat fora de casa. ‘‘Els pròxims deu anys s'hi incorporarà ja una generació amb un grau d'instrucció molt superior i millors condicions socials i econòmiques, i això construeix societats diferents’’, destaca. 

‘‘El primer repte que té la societat és començar a combatre els estereotips en relació amb la vellesa i l'envelliment, contra aquesta espècie de cartell que es posa a una persona des del moment en què es jubila, que ja no té un rol social i que no és qui era; això fa molt de mal i les noves generacions que es jubilen no estan disposades a passar per això’’, afig aquesta experta que presideix la Fundació Amics dels Majors. ‘‘Les persones que es jubilen ara tenen trenta anys per davant per a desenvolupar un projecte de vida, en el qual no només hi ha drets; també hi ha responsabilitats, compromís social i familiar, persones més integrades, més sanes, més formades i més exigents’’, conclou.

Els sindicats majoritaris han convidat als majors a eixir al carrer per a celebrar el seu dia, que coincideix amb les jornades reivindicatives de pensions dignes.

Segons Adela Carrió, secretària confederal d'UGT, molts dels que ara són majors han sigut activistes tota la vida: ‘‘Els nostres majors sempre han sigut reivindicatius, han sigut activistes, però arriba la crisi i un dels col·lectius més afectats són els jubilats i pensionistes, i ixen més al carrer’’. Tenen motius, explica la responsable sindical: ‘‘Hi ha hagut moltes retallades, la reforma laboral i, sobretot, la de les pensions en 2013. Veuen com comencen a perdre qualitat de vida, com no han anat a millor i s'han adonat que havien d'eixir al carrer’’.

Per a la presidenta de la Fundació Edat i Vida, María José Abraham, ‘‘els majors estan aprenent a organitzar-se a través de l'associacionisme i això requereix el seu temps’’, però tenen clar el que demanen als polítics: ‘‘Escolteu-nos, no demanem coses impossibles i no estem lluitant per nosaltres, sinó pels nostres fills i pels nostres nets’’. La responsable d'aquesta fundació, dedicada a la reflexió sobre l'envelliment, proposa donar visibilitat a la ‘‘necessitat de fer canvis de caràcter estructural i no a curt termini’’. 

També et pot interessar

stats