Les persones favorites per al Premi Nobel de la Pau
El Comité de Noruega fa públic aquest divendres qui s’emporta el guardó d'entre els 304 aspirants.
Les llistes de candidatures als Premis Nobel de la Pau normalment no són més que especulacions. Únicament les persones nominades poden fer pública la seua identitat, ja que el Comité de Noruega no confirma noms fins passat mig segle i únicament difon el nombre total d’aspirants. Enguany ascendeix a 304, entre els quals s’ha filtrat el nom del cuiner espanyol José Andrés.
El xef asturià, amb residència a Washington, és el creador de més d’una trentena de restaurants i l’ONG World Central Kitchen, a través de la qual ha alimentat milers de persones durant desastres naturals com el de l’huracà Maria a Puerto Rico o migrants indocumentats dels Estats Units. També han confirmat les designacions els primers ministres de Macedònia i Grècia, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, per l’acord per a solucionar les disputes polítiques entre ambdós països, i els saudites Loujain al-Hathloul, Abdullah al-Hamid i Nassima al-Sada.
La jove activista Greta Thunberg, entre les opcions preferides
Les apostes internacionals que corren a les xarxes situen l’activista mediambiental sueca Greta Thunberg, el líder indígena brasiler Raoni Metuktire i el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, com a favorits del guardó. L’adolescent sueca va començar fa poc més d’un any una vaga escolar enfront del parlament del seu país per a demanar mesures contra el canvi climàtic, una acció que ha donat origen al moviment global Fridays For Future.
Thunberg ha sigut rebuda per líders mundials, va intervindre fa unes setmanes en la cimera d’Acció Climàtica de les Nacions Unides i s’ha convertit en referent mundial en la lluita pel clima, un dels temes de més actualitat. D’aconseguir el premi es convertiria en la guanyadora més jove en la història del Nobel, superant a la pakistanesa Malala Yousafzai, que va obtindre el Premi Nobel de la Pau en 2014, amb 17 anys.
Veus contràries a un Nobel “mediambiental”
En contra d’un Nobel mediambiental juguen els criteris que en el seu moment va deixar escrits el magnat suec Alfred Nobel, el seu creador: ha de reconéixer els qui contribuïsquen a “l’agermanament dels pobles i a l’eliminació o reducció d’armament, així com a formar o impulsar congressos de pau”.
Però el Comité Nobel noruec no sempre s’ha ajustat del tot a ells i ja ha reconegut amb anterioritat la lluita pel medi ambient, com va fer amb la keniana Wangari Maathai (2004) o Al Gore i Rajendra Pachauri (2007). El Nobel de la Pau de l’any passat va ser per al congolés Denis Mukwege i la iraquiana Nadia Mureu, premiats pels esforços per a acabar amb l’ús de la violència sexual en conflictes armats.