Les persones amb discapacitat física i orgànica reclamen vacunar els crònics

Cocemfe València es concentra aquest dimecres davant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

Imatge del serveis que presta Cocemfe València
Imatge del serveis que presta Cocemfe València / Cocemfe València

La Federació d'Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana, Cocemfe València, reclama aquest dimecres, mitjançant una concentració, la vacunació de totes les persones amb discapacitat que tinguen una malaltia crònica i per a les quals supose risc greu de patir Covid-19. La protesta, convocada per la comissió de sanitat de l'organització, tindrà lloc davant la Conselleria de Sanitat a les 11:00 del matí.

Tot i que des del passat mes de febrer l'objectiu de la conselleria ha sigut agilitzar al màxim el procés de vacunació de grups prioritaris (com ara les residències, personal sanitari i sociosanitari, grans dependents i majors de noranta anys), i la vacunació dels malalts crònics ha sigut una de les prioritats en l'estratègia espanyola, l'entitat denuncia la "indiferència i deixadesa" de les autoritats sanitàries respecte a alguns grups de persones amb patologies cròniques. Per això, Cocemfe ha fet arribar a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, un escrit en el qual realitzen aquesta petició.

Un representant de cadascuna de les 42 associacions que integren l'entitat acudirà a la concentració davant de la Conselleria de Sanitat. Hi haurà persones amb fins a díhuit patologies diferents, com l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), diabetis, cardiopaties o malalties respiratòries, entre altres.

La responsable de la comissió de sanitat de Cocemfe València, Teresa Salort, ha acusat les autoritats sanitàries de desatendre les peticions i raons del col·lectiu. Talment, Salort afirma que "retardar la nostra protecció és incomprensible i denota una falta d'humanitat i ètica cap al nostre col·lectiu d'allò més reprotxable".

L'edat no és l'únic factor de fragilitat. La situació clínica de les persones ens pot fer més vulnerables i per tant haurien de prioritzar-nos en la vacunació. Teresa Salort - Responsable de la comissió de Sanitat de Cocemfe València

L'entitat fa referència en el seu escrit a les dades oferides pel Centre Europeu de Malalties, que centra en les persones amb trastorns cardíacs, diabetis, hipertensió o malaltia renal els majors percentatges d'hospitalització, ingressos en UCI i defuncions, més nombrosos aquests últims entre persones amb malaltia renal, hipertensió i malalties neurològiques. Salort destaca que l'edat no és l'únic factor de fragilitat, la situació clínica de les persones ens pot fer més vulnerables, i per tant haurien de prioritzar-nos en la vacunació.

També et pot interessar

stats