Sanitat inclou la població d'entre 45 i 55 anys en l'estratègia de vacunació
Els propers grups a rebre la vacuna seran els majors de 60 anys i les persones amb malalties greus.
L'estratègia de vacunació contra la Covid-19 torna a estar damunt de la taula aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. El govern espanyol i les comunitats autònomes han de donar llum verda al nou document que ha acordat la Comissió de Salut Pública, integrada per tècnics de les dues parts, i que estableix franges per grups d'edat en lloc de col·lectius concrets per a continuar amb la immunització en la fase dos. L'objectiu és agilitzar al màxim un procés que ja està a punt de tancar la primera etapa, que incloïa els grups prioritaris: residències, personal sanitari i sociosanitari, grans dependents i majors de 90 anys.
Després de les persones de més de 80 anys que no visquen en residències, es proposen tres nous grups d'edat com a criteri fonamental de priorització, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat. Rebran les vacunes, per aquest orde, les persones entre 79 i 70 anys, entre 69 i 60 i, finalment, els menors de 60 que tinguen patologies greus i risc de patir una infecció greu per Covid-19. A tots se'ls inocularan els fàrmacs de Pfizer-BioNTech i Moderna, desenvolupats amb la tècnica d'ARN missatger. La novetat d'aquesta actualització en l'estratègia de vacunació és que s'ha inclòs també entre els propers grups a vacunar amb les dosis d'AstraZeneca la població compresa en el tram d'edat d'entre 45 i 55 anys.
La idea inicial que ja arreplegava l'estratègia de vacunació espanyola era que, en la segona etapa, els grups diana es classificaren per trams d'edat ordenats de major a menor, ja que l'edat "és el principal factor de risc de malaltia greu i mortalitat", assenyala el Ministeri. Faltava, però, saber quines eren les franges concretes. I segons les dosis que anara rebent l'Estat, s'obria la porta a simultaniejar aquests col·lectius amb altres. La recomanació de restringir la vacuna d’AstraZeneca a les persones d’entre 18 i 55 anys va obligar el Ministeri de Sanitat a definir abans els treballadors essencials, de manera que aquest fàrmac ja s'està administrant a aquest grup i també als sanitaris de segona línia amb edats compreses en aquesta forqueta.
L’arribada de noves dosis de Pfizer (aquest dimarts el govern espanyol va autoritzar l’adquisició de 20,8 milions més) permet ara fixar nous grups per edats i també el de malalts crònics. Segons va explicar la setmana passada la ministra de Sanitat, Carolina Darias, seran persones amb “patologies amb risc d’alta mobilitat”.
En les properes setmanes s’espera que entre en joc una quarta vacuna, la desenvolupada per Janssen. La filial belga de la farmacèutica Johnson & Johnson ja ha sol·licitat autorització a l’Agència Europea del Medicament per a començar a distribuir el seu fàrmac a Europa, permís que podria arribar a mitjan març. A diferència de les altres tres, en preparat de Janssen només cal una sola dosis per a completar la immunització, el que indubtablement accelerarà molt la campanya de vacunació. El govern encapçalat per Pedro Sánchez va autoritzar al desembre la compra de 20,8 milions de dosis d’aquest antídot, un volum suficient per a immunitzar quasi la meitat del país.
Com avança la vacunació a la Comunitat Valenciana
La Conselleria de Sanitat Universal ja ha començat a punxar les primeres dosis de la vacuna entre els centres de dia i també a les persones majors de 90 anys, que representen l’1% de la població valenciana. Segons el recompte diari que elabora el Ministeri de Sanitat, la Comunitat Valenciana ja té 95.559 persones vacunades amb les dues dosis necessàries perquè s’aconseguisca la immunitat i el que es consideraria com una pauta de vacunació completada. El territori ha rebut 243.580 dosis de vacunes dels laboratoris Pfizer, Moderna i AstraZeneca, de quals se n’han administrades 224.560. La xifra representa un 92,2% del total que han arribat.