Un jutjat d’Elx demana l’extradició de l'assassí rus que va matar una dona a Elx i un home a Los Montesinos

"Desorganitzat" i "psicòtic": així és l'assassí en sèrie rus que va matar una dona a Elx i un home a Los Montesinos 

Imatge del presumpte assassí en séria rus difosa per les autoritats espanyoles
Imatge del presumpte assassí en sèri rus difosa per les autoritats espanyoles / Ministeri de l'Interior
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de novembre 2022 - 13:27 Actualitzat: 04 de novembre 2022 - 17:44

Una jutgessa d'Elx ha remés al Ministeri de Justícia la sol·licitud d'extradició del ciutadà rus, considerat assassí en sèrie, per un dels dos casos d'assassinat que se li atribueixen a Espanya. El cas en qüestió és l'assassinat d'una dona a la pedania de la Foia d'Elx. La víctima era funcionària de justícia.

El sospitós es troba actualment reclòs en un hospital psiquiàtric del seu país. La instància judicial d'Elx demana iniciar els tràmits perquè puga ser jutjat a Espanya. Amb aquest fi, s’ha dictat contra ell una orde internacional de detenció i lliurament.

Segons el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), la titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Elx ha acordat aquest divendres l'ingrés en presó provisional, comunicada i sense fiança del presumpte l'assassí.

Així mateix, aquest divendres la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han aclarit en una operació conjunta tres homicidis comesos per un ciutadà rus en les comarques del Baix Vinalopó i el Baix Segura entre juliol i novembre del 2020. En una roda de premsa oferida aquest divendres, representants dels dos cossos policials han explicat els detalls del dispositiu Phoenix-Progrés, que ha permés identificar el presumpte responsable dels assassinats d'un home de 66 anys a Los Montesinos i una dona de 45 en una pedania d'Elx, així com l'intent de posar fi a la vida d'una tercera víctima, una veïna Torrevella.

El detingut és Nikolay T., un rus de 26 anys diagnosticat amb esquizofrènia, que va residir temporalment a Espanya amb la mare i que es troba actualment reclòs en una presó psiquiàtrica del país asiàtic, on també va tornar a matar.

"Mala sort" de creuar-se amb ell

Els comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia han explicat que el suposat assassí té un perfil psicòtic violent amb personalitat múltiple i han aconseguit acreditar que, fins i tot, "parlava a dues veus". A falta d'un informe forense que ha de realitzar-se a Espanya, les anàlisis de conducta dels investigadors apunten que Nikolay T. és un "assassí en sèrie desorganitzat de caràcter psicòtic", que triava les víctimes sense motivació personal, econòmica o sexual i "totalment per atzar".

"Les víctimes van tindre la mala sort d'estar on no devien i creuar-se amb aquesta persona", en paraules de l'inspector de la Policia Nacional Pedro Puigcerver, que ha assegurat que actuava completament a l'atzar i, com se sol dir col·loquialment, matava "el que li tocava".

La investigació policial va començar el juliol del 2020, quan el suposat assassí va atacar una dona en el portal d'una finca a Torrevella mentre el netejava. L'individu va aprofitar que la porta estava oberta per a entrar-hi i propinar-li diverses ganivetades. Afortunadament, no va poder perpetrar el crim gràcies a l'aparició sobtada d'un altre veí, que el va espantar. Càmeres de vigilància de comerços propers en captaren la fugida, unes imatges en què s'observa l'atacant mentre pega a córrer.

Setmanes més tard, va aparéixer el cos sense vida d'un home en una séquia de Los Montesinos, en la mateixa comarca del Baix Segura. Era un llaurador, l'havien assassinat amb deu punyalades mentre treballava al camp. El novembre del 2020, trobaren un segon cadàver en la pedania il·licitana de la Foia d'Elx: una dona estrangulada mentre passejava el gos. Acabava de traure la plaça de funcionària a la Ciutat de la Justícia d'Elx.

Més de 200 anàlisis d'ADN

Gràcies a les proves d'ADN recopilades en els escenaris dels crims, més de 200 anàlisis i la cooperació entre les dues forces policials, es va confirmar que l'autor de les morts, així com de l'intent de Torrevella, era la mateixa persona. El juny del 2022 la Guàrdia Civil i la Policia Nacional demanaren col·laboració ciutadana per a tractar de trobar el pròfug. Per a això difongueren a escala nacional les imatges en què el sospitós pegava a fugir després de la temptativa frustrada d'assassinat.

La crida de les autoritats espanyoles va donar resultat i, gràcies a les informacions rebudes, s'aconseguí identificar aquest presumpte assassí en sèrie: Nikolay T., rus nascut a Moscou, però que havia viscut amb la mare a Torrevella i diverses poblacions properes des de feia almenys quinze anys. El cercle de l'investigat va constatar que havia tornat a Espanya després de prestar dos anys de servei militar a Rússia. Assenyalen, segons el comunicat de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que el seu comportament va tornar-se "cada vegada més estrany i violent", i que va començar a consumir alcohol i estupefaents.

A través d'Interpol les forces policials d'Espanya aconseguiren localitzar Nikolay al juliol. Estava empresonat en un centre psiquiàtric proper a Moscou, on l'havien detingut per un delicte d'assassinat. En el judici el declararen malalt mental i l'internaren. Sembla que va ser la mare qui li va comprar els bitllets perquè fugira a Rússia després d'assassinar la veïna d'Elx, segons ha assenyalat el tinent de la Guàrdia Civil Francisco Javier Balsalobre.

Ara, dos jutjats d'Alacant en reclamen l'extradició per a jutjar-lo a Espanya, però assolir-ho es presenta difícil per la situació geopolítica actual amb el conflicte bèl·lic desplegat a Ucraïna, entre altres motius perquè Rússia no sol extradir ciutadans nacionals.

També et pot interessar

stats