El parricida de Sueca demana perdó per primera vegada en el torn d’última paraula

Els pèrits han negat cap trastorn mental en l’autor confés del crim i l’emmarquen en la violència vicària

L'autor confés de la mort del fill d'onze anys després del divorci de la mare
L'autor confés de la mort del fill d'onze anys després del divorci de la mare / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de gener 2024 - 16:13 Actualitzat: 12 de gener 2024 - 18:52

L’autor confés de la mort del fill d'onze anys l'abril del 2022 a Sueca (Ribera Baixa), José Antonio Alapont, ha demanat perdó per primera vegada aquest divendres de vesprada en el torn d’última paraula del juí d'aquest cas de violència vicària. El parricida s’ha dirigit a la seua família, a l’exdona i mare del xiquet i a la societat valenciana per a demanar-los disculpes, després de reconéixer a l’inici del litigi que va assassinar el fill a ganivetades. 

En la sessió d’aquest divendres a la vesprada, Alapont ha volgut matissar que el dia del crim no es trobava en bon estat, i que estava begut i drogat. És l’última vegada que es podrà escoltar al parricida, ja que dilluns el jurat rebrà l’objecte del veredicte i posteriorment es retirarà a deliberar. 

Els pèrits neguen cap trastorn mental 

Un equip d'especialistes format per un psiquiatre forense, un metge forense i una treballadora social han certificat davant el tribunal del jurat el maltractament continu que va patir durant anys la mare del xiquet assassinat a Sueca per l'autor confés de la mort del fill. Els experts han emmarcat l'homicidi en un cas de violència vicària, motivat pel fet que l'acusat "no va tolerar perdre el control sobre la seua dona". I com a evidència d'aquesta interpretació, han destacat que l'home continua mantenint que el xiquet "va pagar els plats trencats" de la separació, responsabilitzant la dona de l'homicidi. Asseguren que l'agressor no tenia alterada ni la intel·ligència ni la voluntat quan va cometre el crim.

El metge del centre de salut de Sueca que va atendre el processat el dia del crim ha avalat aquesta interpretació, ha advertit que va tindre "un comportament coherent" i ha descartat que estiguera sota els efectes o la dependència de l'alcohol, com l'acusat va mantindre durant el relat de com va matar el fill. L'advocat defensa ja va avançar els mitjans de comunicació que al·legaria trastorn mental transitori. Fiscalia i acusació particular reclamen una condemna de presó permanent revisable.

En la seua compareixença en qualitat de pèrits, aquests especialistes han relatat episodis d'agressions, amenaces, sexe forçat, "indefensió apresa" i conductes de "restricció social" que l'exdona i mare del xiquet assassinat va normalitzar en el marc d'una relació de dominació i violència masclista. Els experts han detallat agressions, com un intent de violació en què va agarrar pel coll la dona, la va espentar contra la paret i la va amenaçar amb un ganivet.

A preguntes de l'advocat defensor, els mateixos pèrits han relatat que el dia del crim el pare va reclamar a la mare que li portara el menor per a celebrar amb ell l'onzé aniversari, però que a la casa "no havia preparat res, ni un regal, ni tan sols hi havia menjar". Una circumstància que avala la tesi de la Fiscalia i l'acusació particular que l'agressió va ser planificada.

Les veus expertes han explicat que el mal físic, sexual i psicològic va augmentar des del moment que la dona va manifestar la intenció d'abandonar el detingut. Els pèrits han detallat "l'enorme mal emocional" que ha tingut el crim en la víctima, que està en tractament psicològic i psiquiàtric per "un quadre ansiós depressiu", ha tingut idees suïcides i continua sentint-se "culpable de no haver detectat abans el que succeïa".

També et pot interessar

stats