Els testimonis dibuixen el parricida de Sueca com un masclista i desmenteixen que fora alcohòlic

Una de les ties del xiquet ha mostrat una foto de la víctima cap a l'acusat en la segona sessió del judici per violència vicària, on el relat dels testimonis ha emocionat alguns membres del jurat popular

En imatge, el veí de Sueca processat per matar el fill d'onze anys per a "causar dolor" a la mare, en un moment del juí
En imatge, el veí de Sueca processat per matar el fill d'onze anys per a "causar dolor" a la mare, en un moment del judici / Biel Aliño (Efe)

Familiars, amigues i companyes de faena de la mare de Jordi, el xiquet d'onze anys que va matar el pare a Sueca el 2022, han dibuixat l'acusat com un masclista de manual en la segona sessió del judici i han desmuntat el presumpte alcoholisme de José Antonio, que el detingut va introduir durant el relat de com va posar fi a ganivetades a la vida del fill (de qui tenia la custòdia compartida malgrat una condemna per maltractaments), mesos després de divorciar-se de la mare. Una de les cosines de María Dolores, la mare, ha entrat en el judici exhibint una foto del xiquet en direcció a l'acusat, "perquè torne a veure la cara del seu fill", segons ha manifestat.

D'acord amb l'exposició d'aquests testimonis, José Antonio havia anul·lat la personalitat de l'exdona amb amenaces, menyspreus i un control absolut dels seus moviments, que la van aïllar del seu entorn. El relat inclou insults, esperes a l'eixida de la faena per a allunyar-la de les companyes o el flirteig amb amigues i cosines de la dona.

Un dels episodis més greus de violència masclista que s'han escoltat a la sala, on s'han vist plorar membres del jurat en diverses ocasions, ha sigut el presumpte intent de violació de l'exdona, amenaçant-la amb un ganivet. O l'assetjament constant a la faena des de la separació perquè reprenguera la relació. La dona, segons han relatat, portava un mocador per a ocultar les marques al coll que l'havia causat el detingut, unes lesions que van servir de base a una condemna per maltractaments i una orde d'allunyament.

Els testimonis desmenteixen l'alcoholisme

A efectes processals, ha sigut significatiu el desmentiment continu respecte dels presumptes problemes d'alcoholisme del detingut. La Fiscalia i l'acusació particular demanen la presó permanent revisable per a José Antonio, que podria ser condemnat a una pena inferior en cas que quedara provat que va actuar sota els efectes de l'alcohol. La mare del detingut va emparar aquesta versió en la fase d'instrucció, quan va declarar a la Guàrdia Civil que l'home tenia reaccions violentes quan bevia, si bé mai s'havia sotmés a tractament.

Un guàrdia civil: "Ens deia que el xiquet estava viu"

Els agents del cos armat que participaren en l'operatiu han explicat que els va obrir la porta de casa amb les ulleres tacades de sang i el cadàver de xiquet a terra, i que hagueren de reduir-lo perquè va oposar-se a la detenció. A la butxaca de la dessuadora van trobar un dels ganivets que presumptament va emprar en l'homicidi. "Ell ens deia 'el xiquet està viu', no res més", ha explicat un dels agents, que ha subratllat que mantenia la mateixa mirada fixa i perduda que ha exhibit en el judici.

Abans les familiars i amigues de María Dolores havien destacat la bona relació del xiquet amb el pare. Han recordat que el menut demanà sa mare que no es divorciara mai de l'home perquè no volia separar-se d'ell. Segons el relat de l'acusació, Jordi va rebre una vintena de ganivetades i el seu homicidi va ser el mecanisme que l'acusat va fer servir per a "causar dolor" a l'exdona.

També et pot interessar

stats