Quin és el perfil del líder d’una secta?

A Espanya operen vora 250 sectes i prop de l'1% de la població ha tingut relació amb alguna

Vora 250 sectes operen hui dia a Espanya / À Punt NTC

Segons les estimacions de fonts policials, a Espanya operen 250 sectes i vora l'1% de la població ha tingut relació amb alguna. Si fem una extrapolació, aquesta xifra representa vora 50.000 persones a la Comunitat Valenciana. 

Al nostre territori els últims anys s'ha intervingut en la secta del fals capellà, conegut com el pare Ángel a Picassent, per les donacions dels adeptes; en la congregació de l'Olivo a Ondara i, fins i tot, en una ramificació dels Xiquets de Déu a Torrent. L’última secta s’ha desarticulat a Vistabella del Maestrat, a l'Alcalatén, on han detingut nou persones per delictes d'agressió i abús sexual contra adults i menors d'edat, tràfic d'éssers humans i exhibició de pornografia a menors.

L'element comú és que totes tenen un líder carismàtic, que s'aprofita dels seguidors i seguidores amb un objectiu inicial molt clar. Segons explica Miguel Perlado, psicòleg especialista en sectes, són líders que necessiten “d’una manera intensa” tindre persones sotmeses, que els adoren. “Els diners ja vindran després”, afegeix. 

En el cas de Vistabella, el líder va preferir passar inadvertit en l'àmbit públic. Però, en general, els caps de sectes tenen una forta personalitat, amb una gran capacitat psicològica per a convéncer fidels que passen per un moment de vulnerabilitat. Perlado assegura que qualsevol persona, en un moment de fragilitat, es torna més propensa a entrar en una secta. 

Al contrari del que es podria pensar, l’expert en sectes detalla que el perfil dels líders ha canviat. No es tracta de persones illetrades, sinó que, majoritàriament, tots tenen estudis universitaris. 

La rehabilitació serà un procés complicat, sobretot en els casos de les víctimes d'abusos sexuals. A més, quan hi ha menors, es deixen unes marques més difícils de recuperar, però Perlado afegeix que es pot remuntar. Un procés que requerix ajuda psicològica i el suport de l'entorn més pròxim.

També et pot interessar

stats