La pèrdua de la immunitat de grup pot comportar una dura temporada de grip

Els últims dos anys, amb les mesures contra la Covid, el virus de la grip quasi va desaparéixer i, per consegüent, també ho va fer la immunitat contra la malaltia

La temporada passada la grip va ser quasi inexistent a Espanya
La temporada passada la grip va ser quasi inexistent a Espanya

Les mesures de protecció davant de la Covid-19 van causar una dràstica caiguda de la circulació de la grip l'hivern passat, la qual cosa podria traduir-se en una pèrdua de la immunitat adquirida a escala grupal i en una major susceptibilitat a aquesta malaltia.

Així, la pròxima temporada de grip, que atenyerà el pic cap a la fi de gener, podria començar abans i amb més casos, encara que és difícil fer previsions, i per això la recomanació principal per als grups de risc continua sent posar-se la vacuna, que es pot administrar al mateix temps que la de la Covid-19.

L'any passat "pràcticament no va haver-hi casos de grip". En una temporada normal es donen entre 250 i 300 casos per cada 100.000 habitants per setmana i en la passada temporada "la ratlla va fregar el zero absolut, va ser una diferència abismal", argumenta el responsable científic del Centre Nacional de Grip, Iván Sanz.

Com que no hi ha hagut quasi circulació del virus durant pràcticament dos anys, la nostra immunitat baixa i podem ser més susceptibles fàcilment. És "biologia pura i estalvi del cos, que no pot mantindre constantment uns nivells d'anticossos altíssims perquè és molt costós biològicament".

Però agrega que cal mirar-ho des d'un punt de vista poblacional, no individual, perquè al final el que disminueix és la immunitat de grup.

Si no ens hem exposat a la grip des de fa quasi dos anys, perquè ni ens hem contagiat ni vacunat, al final -indica- "disminueix la immunitat a escala grupal, la qual cosa propícia que hi haja més infeccions".

A més, cita una investigació estatunidenca, la qual assenyala que després d'un hivern càlid les següents epidèmies de grip, en un 72%, "començaven abans, tardaven més a acabar i produïen moltíssims més casos de l'habitual, perquè es perdia la immunitat d'un any per a un altre, ja que el virus continua evolucionant".

L'equip de Sanz va publicar el juliol passat un estudi que partia d'aquesta hipòtesi. En aquest cas, en què no hi ha hagut gens de grip, es pot esperar "una cosa similar".

La possibilitat d'una pitjor temporada de grip és un dels escenaris, però "està molt condicionat" per molts factors, indica Jaime Jesús Pérez, de l'Associació Espanyola de Vacunologia.

Entre aquests, recorda que l'any passat fou l'any en què més es va vacunar la població, un 10% més, i enguany cal aconseguir que totes les persones de risc o la majoria ho facen.

A més, encara que les mesures contra la Covid-19 no seran "tan extremes" com l'hivern passat, la màscara es continua usant en interiors, es manté la recomanació de guardar la distància i els infants en les escoles, que "són els que mouen l'epidèmia de grip, seguiran pràcticament amb les mateixes mesures".

Pérez considera que és "molt difícil fer previsions", perquè si en algun moment s'autoritza la vacunació contra la Covid-19 als menors de dotze anys i es relaxen les actuals mesures, això repercutiria en altres virus respiratoris.

"Són tot un seguit d'incerteses sobre el que passarà", diu, però el que té clar és que la millor manera de lluitar contra la grip és vacunar-se si s'és grup de risc.

La vacuna de la grip es formula prenent com a base les mostres identificades en la temporada precedent arreu del món, per a veure cap a on es dirigeix el virus "en el sentit genètic i evolutiu", i al final se seleccionen els ceps més representatius, explica Sanz.

Enguany s'han identificat "moltíssimes menys", a causa de la seua baixa circulació i pot ser que l'evolució del virus "haja generat variants que no són les més semblants exactament" a les quals han posat en la vacuna.

Amb el virus de la grip i el de la Covid circulant junts es pot témer al risc d'agafar-los alhora, però es tracta d'una possibilitat "molt rara", assenyala Pérez, i, si es té la vacuna per a ambdues, la coinfecció seria encara més infreqüent.

També et pot interessar

stats