Pedro Sánchez i Pere Aragonès acorden que la taula de diàleg es torne a reunir la tercera setmana de setembre

Durant la primera trobada, el president del govern espanyol ha convidat el cap del govern català a assistir a la conferència de presidents d'enguany

Imatge del inici de la reunió aquesta vesprada entre Pedro Sànchez i Pere Aragonés
Imatge del inici de la reunió aquesta vesprada entre Pedro Sànchez i Pere Aragonés
29 de juny 2021 - 20:38

El president del govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, han acordat aquest dimarts que la taula de diàleg entre els dos governs per a buscar una solució al conflicte a Catalunya es torne a reunir la tercera setmana de setembre a Barcelona.

Ho ha dit Aragonès en roda de premsa a la delegació de la Generalitat a Madrid, el Centre Cultural Blanquerna, després de la reunió que ha mantingut durant dues hores i mitja amb el president del govern, Pedro Sánchez, aquest dimarts a la vesprada al Palau de la Moncloa. Pere Aragonès ha celebrat que "s'haja pogut desencallar" la taula de diàleg i ha explicat que en les pròximes setmanes els equips de la Generalitat i el govern treballaran per a acordar la metodologia, l'orde del dia i la data concreta d'aquesta trobada.

"La solució serà complexa... extremadament complicada"

Durant la citada roda de premsa Pere Aragonès més que parlar dels punts abordats durant l'encontre ha reflexionat al voltant de la futura negociació. En aquest sentit ha dit que les persones que representaran al govern català en la taula de negociació de setembre es decidirà les pròximes setmanes i serà paritària. "Els diferents equips treballaran la metodologia aquestes setmanes". I la taula de negociació durarà "el que siga necessari per a trobar una solució".

De la futura negociació, Pere Aragonés ha dit que "no serà fàcil perquè no anem a renunciar. No serà fàcil... serà extremadament complicada, però anem a perseverar. Que ningú no s'enganye. Anem a negociar al voltant d'un referèndum sobre la independència de Catalunya i defendrem, amb tota l'ambició, l'amnistia. Anem a treballar i esperem una proposta d'Estat, perquè fins ara no n'hi ha hagut cap. Nosaltres tenim una proposta de Catalunya que és llibertat, no presos, no repressió i votar pel futur de Catalunya. Plantegem una proposta inclusiva i que decidisquen els ciutadans de Catalunya. Per a nosaltres, el camí intermedi és el referèndum, perquè el nostre objectiu final és la independència". 

Preguntat si havia parlat del referèndum amb Pedro Sánchez, Pere Aragonès ha dit que durant la reunió d'aquest dilluns "no s'ha parlat d'un possible referèndum". Respecte de la resolució del conflicte polític, ha dit que "ha de passar per la fi de la repressió perquè, si no, no estaríem negociant amb igualtat. Pel que fa a la fi de la repressió, és el Consell d'Europa qui marca el camí de la fi de la repressió. 

Pere Aragonès també ha contestat la pregunta de si havia notat receptivitat pel que fa al dèficit d'inversions a Catalunya. En aquest sentit, ha dit que "eixe és altres dels objectius. Respecte dels fons europeus, han de servir per a la reconversió de l'economia catalana i també de l'economia europea, però la prioritat és resoldre el conflicte polític per a que en la societat catalana no hi haja inestabilitat. Qualsevol altre projecte dependrà d'eixa estabilitat".

Aragonès ha finalitzat afirmant que la seua proposta "és i serà la fi de la repressió i referèndum, perquè siguen els ciutadans catalans els que decidisquen. Ara s'obri una oportunitat de diàleg".

Una reunió centrada en quatre eixos

Per la seua banda, la portaveu del govern i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha insistit que la trobada s’ha produït en un clima de concòrdia i cordialitat per dues parts, amb l’objectiu de “deixar enrere la confrontació dels últims anys” i donar pas a una nova etapa de diàleg entre els dos governs. Montero ha detallat que la reunió s’ha centrat en quatre eixos: 

  • Els líders polítics han fet una aproximació de la situació pandèmica. Han repassat les dades d’incidència acumulada i les dades sobre la campanya de vacunació. 
  • Han treballat a normalitzar les relacions institucionals. En aquest apartat han acordat la convocatòria de la comissió bilateral amb l’objectiu de fer un seguiment de les inversions contemplades en els PGE, així com la recuperació de la taula de diàleg. A més, Sánchez li ha traslladat a Aragonès la “conveniència” que assistisca a la conferència de presidents d’enguany. 
  • El president del govern espanyol li ha proposat al cap de l’executiu català que òbriga un fòrum de diàleg “entre catalans i a l’interior de Catalunya”. L’objectiu del fòrum és abordar aquells aspectes que permeten millorar la convivència de la ciutadania. 
  • Pel que fa a l’agenda socioeconòmica, Sánchez ha traslladat la importància d’impulsar l’economia catalana amb els fons europeus i l’execució de les inversions previstes en els PGE. A més, ha proposat que Pirineus-Barcelona siga la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern per a 2030. 

La mà al pit de Pedro Sánchez

El cap del govern, Pedro Sánchez, ha rebut aquest dimarts al Palau de la Moncloa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a mantenir una reunió que confia que siga el punt de partida per a una nova relació que permeta trobar solucions per a la convivència i recuperar el diàleg. La cita es va pactar la setmana passada seguint el full de ruta previst. Sánchez ha rebut Aragonès a l'escalinata d'accés a l'edifici del Consell de Ministres, on es desenvolupa la trobada.

Pedro Sánchez rep a Pere Aragonés amb la mà al pit
Pedro Sánchez rep a Pere Aragonés amb la mà al pit

Després de baixar Aragonés del seu cotxe oficial i pujar les escales fins on l'estava esperant Sánchez, el president del govern l'ha saludat amb el gest de la mà al pit. Per part seua, Aragonés no ha realitzat en aquest moment cap gest visible. Després, tots dos han posat davant els fotògrafs i s’han dirigit a l'interior de l'edifici, sense parlar entre ells.

El president català ha mantingut per a la seua trobada amb Sánchez el pin d'una flor groga que sempre porta en la solapa, en senyal de suport als condemnats per organitzar el 'procés' --que ja estan fora de la presó després d'haver sigut indultats fa una setmana pel govern--, i als dirigents independentistes que van fugir a l'estranger.

Sánchez i Aragonès es reuneixen per primera vegada i amb l'objectiu d'establir les bases de la nova etapa de diàleg que volen obrir per a solucionar el denominat conflicte català; una cita a la qual l'executiu central i el català arriben des de posicions allunyades i amb discrepàncies fins i tot dins de costat independentista entre ERC i Junts.

Mentre que Aragonès tornarà a defensar el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia, Sánchez ja ha deixat clar que no acceptarà res que infringisca la legalitat. En tot cas, el primer repte que abordaran aquest dimarts serà decidir com i quan reprendre la taula de diàleg que servirà de marc d'aquest nou intent de negociació.

Una setmana després dels indults

La trobada d'aquest dimarts s’ha produït justament una setmana després que el govern concedira els indults als organitzadors del 'procés' que seguien a la presó, com un "clar" gest "a favor del diàleg", en paraules de Sánchez, per a "passar pàgina" i buscar una solució al conflicte.

No obstant això, els organitzadors del 'procés' encara estan sent investigats pel Tribunal de Comptes, pel presumpte desviament de fons per a les denominades ambaixades catalanes i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat. Aquest dimarts de matí està previst que un total de 42 exalts càrrecs independentistes coneguen la reclamació que els fa aquest òrgan.

També et pot interessar

stats