El patrimoni cultural de la Vall d’Ebo, un dels grans damnificats per l’incendi

S'han vist afectats dos béns patrimoni de la humanitat: les pintures rupestres de Castell de Castells i les construccions en pedra seca

El patrimoni cultural de la Vall d’Ebo, un dels grans damnificats per l’incendi / À Punt NTC

Un dels grans damnificats dels incendis forestals és el patrimoni cultural. A la Vall d'Ebo, s'han vist afectats dos béns declarats patrimoni de la humanitat: les pintures rupestres de Castell de Castells, a punt de cremar-se, i les construccions en pedra seca.  

El pla de Petracos de Castell de Castells, un dels exemples més destacats a Europa d'art macroesquemàtic, no s'ha salvat totalment de l'incendi de la Vall d'Ebo. Els huit abrics acullen pintures rupestres amb figures com els anomenats orants, creades pels pobladors fa 8.000 anys. 

Aquests s’aprecien amb certa dificultat entre la roca fumada, ja que el foc ha estat molt a prop. Ara s'espera la valoració dels tècnics. L’alcalde de la localitat, Vicent Tomàs, assegura que el gran dany l’ha causat el fum. 

Un altre patrimoni de la humanitat, la tècnica ancestral de modelació del paisatge de la Marina Alta, la construcció en pedra seca, ha sigut agranada pel foc. A pocs quilòmetres es troba el pou de neu de Baix, a Alcalà de la Jovada. N'hi ha dos més que conformen una ruta senderista. 

Són testimonis muts de l'incendi en una serra de gran patrimoni etnològic i natural que lluita per mantenir-se viu. Com aquests primers brots verds d'entre les cendres. 

També et pot interessar

stats