El patrimoni cultural de la Marina Alta ha sobreviscut als incendis de l’estiu

El projecte Fènix s’encarrega de comprovar a vista de dron els efectes de les flames que van devorar el territori l’estiu del 2022

Vista aèria de la Marina Alta / Projecte Fènix

Els incendis de l'estiu passat no han afectat el patrimoni cultural ubicat dins del perímetre cremat. Són les primeres conclusions d'un estudi que està fent la Conselleria de Cultura. Els treballs a la Marina Alta estan quasi acabats. També s'avaluarà el Comtat, l'Alt Palància i l'Alcalatén.

Un dron recorre tota la zona afectada pels incendis de l'estiu passat a la Marina Alta, el Comtat, l'Alt Palància i l'Alcalatén. Aquesta acció forma part del projecte Fènix, que radiografia 123 elements patrimonials ubicats en zones de muntanya. Alguns, de difícil accés com ara el despoblat morisc de l’Atzubieta de la Vall d’Alcalà (Marina Alta), el temps no ha fet que desaparega, però el foc quasi ho aconsegueix.

De moment només s'han perdut els gravats de Capaimona de Tollos. Però la resta dels més de 50 que ja s'han avaluat s'han salvat de la destrucció de les flames. Raquel Tamarit, consellera de Cultura, s’hi ha traslladat per a veure de primera mà el progrés del projecte: “L’art rupestre, que era el que més ens preocupava, s’ha salvat”. 

En alguns casos, com els castells de Benissili i Benirrama, el foc fins i tot ha netejat la vegetació. Des de l’alcaldia de la Vall de la Gallinera demanen més subvencions per a fer front a les despeses de la restauració del castell. Fènix també ha permés descobrir zones patrimonials que es desconeixien, com ara corrals fets en pedra seca, que ara es catalogaran.

També et pot interessar

stats