Patraix continua demanant el desmantellament de la subestació onze anys després

Des de l'explosió del 2007, els veïns es continuen concentrant cada 15 de maig per exigir el trasllat de la instal·lació elèctrica

Subestació elèctrica de Patraix
Subestació elèctrica de Patraix / EFE

Onze anys després de l'explosió de la subestació elèctrica al barri de Patraix, els veïns s'han concentrat a les portes de la planta de llum per a exigir al Ministeri d'Indústria el desmatellament i el trasllat immediat fora del barri.

Fa huit anys que el jutjat va anul·lar la llicència d'activitat atorgada per l'Ajuntament de València en l'etapa del PP. Però hui la subestació continua al mateix lloc i activa, ja que funciona de forma auxiliar quan hi ha pics d'energia elèctrica.

El 15 de maig de 2007, la subestació elèctrica de Patraix va esclatar. L'ona expansiva va trencar els vidres dels edificis del voltant. I unes 50.000 vivendes es quedaren sense servei elèctric. Uns dies abans de l'accident, l'Ajuntament de València va autoritzar la planta de llum i Iberdrola la va posar en funcionament. Durant anys els veïns es van mobilitzar per a frenar l'obertura. Després de l'explosió, el ple de l'Ajuntament va decretar per unanimitat tancar la subestació i traslladar-la a uns terrenys en el nou llit del Túria.

Al 2009, una sentència del jutjat contenciós administratiu de València va anul·lar la llicència d'activitat innòcua concedida per l'Ajuntament per considerar que es tractava d'una activitat perillosa per risc d'incendi. Al 2015, després de diversos recursos, el Tribunal Superior de Justíca de la Comunitat Valenciana va ratificar la sentència i va anul·lar definitivament la llicència.

A més, l'Ajuntament va habilitar uns terrenys al costat del Cementeri de València per a traslladar la subestació de manera soterrada. Al poc de temps, el projecte va desaparéixer del Pla Energètic del Ministeri d'Indústria.

També et pot interessar

stats