Paterna acull l’únic regiment especialitzat en defensa nuclear de tot Espanya

Entre altres, s’encarreguen de la localització, la descontaminació i la recollida de mostres de material nuclear i radiològic

L'equip NBQ de Paterna fent una tasca de reconeixement / À Punt NTC

À Punt ha visitat a Paterna (Horta Nord) l'únic regiment especialitzat en defensa nuclear de tot Espanya. El personal i l’equip tècnic està preparat per a la localització de zones afectades, per a la descontaminació i per a la recollida de mostres de material nuclear i radiològic.

En total són 350 homes i dones del regiment conegut com NBQ. Fan un reconeixement ràpid amb un equip de soldats equipats amb EPI i detectors, que localitzen, marquen i senyalitzen una zona determinada en funció del grau de radiació. Jesús López-Gálvez, el cap del batalló de Defensa NBQ de Paterna, afirma que estan preparats “per a poder intervenir en operacions en què existeixen amenaces nuclears o radiològiques”.

A més de l’equip humà, també poden utilitzar un vehicle de reconeixement (VRAC). Equipat amb armes, càmeres i sensors, que els permet expulsar boies que marquen la perillositat del terreny cobrint un espai més ampli de terreny afectat per pluja radioactiva. El capità Jesús Igual, cap de la segona companyia del batalló NBQ, explica que “la seua funció principal és permetre un reconeixement àgil d’àrees contaminades de gran extensió”.

La descontaminació d'un terreny contaminat és impossible, però sí la del personal i l'equip usat. Els soldats han de tindre especial cura a les mans, els peus i els filtres emprats. I s'han de llevar el trage de protecció amb el vent a l'esquena abans de la dutxa. L’equip NBQ declara que, de moment, mai s'han trobat amb una situació radiològica real, però esperen que mai s'hi hagen d'enfrontar.

També et pot interessar

stats