Cofrents haurà de guardar els residus nuclears 50 anys més

El govern espanyol descarta emmagatzemar els residus radioactius de tot l'estat a Conca i cada central haurà d'ocupar-se de gestionar els que produeix

La central nuclear de Cofrents és la que més energia produeix en l'estat / À Punt NTC

El govern central no continuarà avant amb el projecte del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) a Villar de Cañas (Conca) en el pla de residus radioactius. Segons la vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, la raó és l'interés "massiu" que hi haja magatzems individuals en les centrals que existeixen. Aquesta opció s'ha prioritzat a les altres dues que s'havien proposat: un únic ATC a Villar de Cañas o una tercera, que consistia que hi haguera dos o tres emplaçaments.

La decisió afecta directament la central nuclear de Cofrents, la que més energia produeix de les set que hi ha a l'estat. Allí s'haurà de construir un magatzem temporal descentralitzat on se soterraran les restes almenys durant 50 anys més, ja que els plans del Ministeri apunten l'any 2073 per a la construcció d'un magatzem geològic profund on vagen a parar tots els residus.

L'opinió del veïnat, però, està dividida. Van inaugurar la central fa 38 anys i dona treball a unes 700 persones. Precisament és aquest factor pel qual advoquen alguns dels habitants: la necessitat de mantindre la feina perquè no desaparega la qualitat de vida a la vall quan la central tanque el 2030.

Al contrari, plataformes com Tanquem Cofrents insisteixen en la perillositat que suposaran els residus emmagatzemats durant centenars d'anys. Cal recordar que als peus de les instal·lacions es troben actualment 851 tones de residus altament contaminants. A més, fins al tancament definitiu d'ací a huit anys, n'acumularà 25 metres cúbics més. Per això, des de Cofrents s'intenta apostar per altres formes de generar riquesa a la comarca, com el turisme rural i l'agricultura ecològica.

També et pot interessar

stats