El pastoreig, un gran aliat en la prevenció d'incendis que es perd amb els anys
Les ovelles col·laboren amb les brigades forestals en la neteja de boscos
La correcta gestió de la massa forestal durant tot l'any és clau perquè, quan haja arribat l'estiu i les altes temperatures, les muntanyes no es convertisquen en un polvorí. Durant anys, el bestiar pasturava i netejava al seu pas, però la tasca del pasturatge s’ha anat perdent amb el pas dels anys.
Amb el seu pasturatge, les ovelles col·laboren amb les brigades forestals en la neteja de boscos. Històricament, han netejat de vegetació les muntanyes i han rebaixat el risc d'incendis menjant-se la brossa i els matolls.
Però ara s'abandonen 3.000 hectàrees de cultiu a l'any i només queda un 8% de població rural, així que la prevenció d'incendis perd un gran aliat. Els pastors es queixen que cada vegada el terreny està més abandonat i, quan s’acosta una onada de calor, es corre un gran risc als boscos.
L'enorme calor d’aquests dies transforma tota la vegetació forestal en bombes de biomassa a punt per a l'explosió i, en cas d'incendi, per damunt de les deu tones per hectàrea de biomassa morta.
Per a gestionar-la hi ha solucions. L’enginyer forestal Eduardo Rojas explica que s’ha de disminuir la càrrega de combustible “mort o molt sec”, que és la que més crema i que és la que els ramats necessiten per a menjar. La ramaderia extensiva desapareix i amb ella un remei centenari per a protegir-nos del foc.