El passat, present i futur climàtic de la Comunitat Valenciana

Una publicació de la Universitat d'Alacant analitza les particularitats climàtiques del territori

El passat, present i futur climàtic de la Comunitat Valenciana
El passat, present i futur climàtic de la Comunitat Valenciana

Analitzar les característiques climàtiques de la Comunitat Valenciana i reflexionar sobre futurs reptes en esta matèria és l'objectiu de la nova publicació de la Universitat d'Alacant, 'Climes i Temps del País Valencià'. 

La publicació té com a fil conductor la realitat climàtica del territori al llarg de la història, aprofundeix en les seues peculiaritats i posa l'ull en un futur que s'aproxima definit per calfament tèrmic i les manifestacions atmosfèriques més extremes.

El llibre ha sigut coordinat pel catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d'Alacant Jorge Olcina i el professor del mateix departament Enrique Moltó. Des de la Universitat han explicat que els territoris adquireixen personalitat geogràfica pels trets del medi físics i que, en el cas de la Comunitat Valenciana, és el clima l'element més característic i el que el distingeix d'altres territoris. Uns trets climàtics, en general, definits per la poca pluja i la suavitat tèrmica, però amb notables contrastos i amb manifestacions de vegades extremes. 

"En aquesta trajectòria de canvis constants al llarg de la història per causa natural, amb moments freds i càlids, actualment ens trobem davant d'un futur incert en el context de calfament tèrmic, causat per l'ésser humà, un escenari que ens obliga a adaptar-nos a manifestacions atmosfèriques més extremes i a un menor confort climàtic", han afirmat els autors. 

Olcina ha explicat que "tant l’economia com la societat valenciana s'han de començar a adaptar a les conseqüències del calfament: l'agricultura, la planificació hidrològica, l'activitat turística, la planificació de les ciutats...".

La meteoròloga d'aquesta casa, Victòria Rosselló ha escrit el capítol 'Temps i climes valencians en els mitjans de comunicació'. Explica que es tracta d'un tipus d'informació que continua sent molt demandada: "El públic continua demanant una informació de primer orde. A més, ara ens hem d'ocupar també d'explicar i de fer arribar a la ciutadania els aspectes relacionats amb el canvi climàtic".

També et pot interessar

stats