Quatre menors reconeixen la violació grupal de dos xiques a Burjassot i accepten penes de conformitat

Dos dels adolescents han sigut condemnats a quatre i tres anys d'internament; els altres dos, a cinc anys de llibertat vigilada

Casa abandonada a Burjassot on va tindre lloc la presumpta agressió / À Punt NTC
Casa abandonada a Burjassot on va tindre lloc la presumpta agressió / À Punt NTC / À Punt NTC

Acord de conformitat per la violació grupal a una menor de Burjassot (Horta Nord) i l'agressió sexual a una amiga. Els quatre adolescents acusats han reconegut els fets i s'han beneficiat d'una lleugera rebaixa de pena per l'acord entre les acusacions i les defenses. Dos han acceptat quatre i tres anys d'internament en un centre de menors i tres de llibertat vigilada; els altres dos s'han conformat amb penes de cinc anys de llibertat vigilada. Tots quatre tenen prohibit acostar-se o comunicar-se amb les víctimes durant un termini d'entre tres i cinc anys, hauran de superar un curs de reeducació sexual i ja han satisfet més de 2.061 euros per l'atenció psicològica a les joves.

"La meua clienta, la mare i jo estem satisfetes", ha explicat Isabel Carricondo, l'advocada d'una de les xiquetes, que ha destacat que "tots han admés la violació grupal, amb diferent grau de participació". L'advocada, que ha anticipat al començament del juí la possibilitat d'un acord de conformitat amb les defenses, ha subratllat la importància de la condemna, malgrat la rebaixa sobre les peticions inicials la Fiscalia, que demanava sis anys d'internament al jove de més edat del grup i cinc anys per a la resta.

La meua clienta, la mare i jo estem satisfetes Isabel Carricondo - Advocada d'una de les víctimes

Les dues víctimes, de dotze i tretze anys, van ser violades al soterrani d'una casa abandonada de Burjassot l'abril del 2022. Primer les van agredir dos menors de 16 anys amb què havien quedat per Instagram. Una de les xiques va marxar, però a l'altra la van acabar violant tres menors més. Un d'ells ha quedat fora del procés per tindre tretze anys, una edat inimputable en el Codi Penal.

Isabel Carricondo, l'advocada d'una de les víctimes, explica l'acord de conformitat als mitjans
Isabel Carricondo, l'advocada d'una de les víctimes, explica l'acord de conformitat als mitjans / À Punt NTC

Seqüeles psicològiques accentuades per l'exposició mediàtica

En vespres de la vista oral, el tribunal ha rebutjat la pretensió d'algunes defenses perquè comparegueren les víctimes, considerant suficient la declaració que van prestar durant la fase d'instrucció. La decisió l'ha emparada en l'informe forense, que adverteix de les seqüeles de la jove abusada en grup i recomana evitar la revictimització que suposaria un nou interrogatori, pel risc per a la salut mental de la jove.

L'informe certifica un dany psicològic "altament significatiu en l'escala posttraumàtica" que ha "accentuat l'exposició del cas en les xarxes socials".

L'exfundadora de Vox i activista de l'extrema dreta, Cristina Seguí, va ser imputada i està pendent de juí per donar difusió a un vídeo de les menors, acompanyat de comentaris que, segons la Fiscalia, pretenia "menysprear les víctimes". El ministeri públic demana quatre anys i mig de presó contra Seguí per la publicació, que va ser eliminada a requeriment de l'Agència Estatal de Protecció de Dades.

També et pot interessar

stats