La pandèmia agreuja la situació de les persones sense sostre

Entre les persones que demanen ajuda a associacions augmenta un perfil que naix de la crisi econòmica de la Covid-19.

Una persona sense sostre dorm a un banc a València
Una persona sense sostre dorm a un banc a València

Les persones sense sostre són un dels col·lectius vulnerables més afectats per la pandèmia. Les dades facilitades per la Creu Roja donen fe d'un augment de les persones ateses tant al carrer com a les diferents seus de l'organització humanitària. En concret, fins al mes d'octubre, han donat suport a 1.415 persones, 161 més que en el mateix període de l'any passat.

També ha augmentat el nombre d'intervencions, 10.150 davant de les 8.020 que van tindre lloc el 2019. En total, al llarg de l'any passat la Creu Roja va atendre 1.522 persones en 12.088 intervencions. Unes xifres que, segons la progressió actual, amb tota probabilitat se superaran enguany.

A més, amb motiu de la pandèmia, entre el material que entreguen a les persones ateses s'ha afegit el de prevenció contra la Covid-19, com ara gel hidroalcohòlic i mascaretes.

Altres associacions també s'han ajustat per a cobrir les necessitats generades per l'actual crisi sanitària. És el cas de Casa Caritat, a la ciutat de València, que ha adaptat els seus serveis i instal·lacions. Així, s'han creat zones d'aïllament per a possibles positius, s'han instal·lat pantalles de protecció i dispensadors de gel hidroalcohòlic i s'ha implementat el protocol de prendre la temperatura abans d'accedir als centres. Tanmateix, es manté el servei de menjador per a aquelles persones que viuen als albergs de la Petxina i Benicalap.

Amb tot, a aquesta ONG ha acudit amb més freqüència un perfil que fins aleshores era poc habitual: les persones i famílies afectades econòmicament per la Covid-19, com ara persones en situació d'ERTO o que han perdut el seu treball, com ja va passar en la crisi de 2008, han explicat des de Casa Caritat a À Punt.

Reforç amb un alberg nou contra el fred i la situació de pandèmia

Amb la situació actual de pandèmia i amb la previsió del temporal de fred, l'Ajuntament de València ha inaugurat un alberg per a reforçar la intervenció amb les persones sense sostre. El centre, de caràcter temporal durant la pandèmia i gestionat per la Creu Roja, té capacitat per a 50 persones i la possibilitat d'ampliar-se fins a 90 en cas de necessitat.

Aquest alberg, situat a Ciutat Vella, compta amb equipament sanitari per a la realització de proves de PCR, així com instal·lacions per a l'aïllament preventiu de les persones a l'espera de resultats.

En total, a la ciutat de València hi ha 324 places de recursos d'allotjament per a la gent sense sostre: 242 en albergs, 66 en vivendes i 16 en els espais habilitats durant l'operació contra el fred. A aquestes s'han de sumar les 50 places del nou alberg a Ciutat Vella, amb un total de 374.

També et pot interessar

stats