La pandèmia agreuja l'accés als anticonceptius i a la interrupció voluntària de l'embaràs

En el Dia Mundial de l'Anticoncepció es posa en relleu la necessitat de la protecció dels drets sexuals i reproductius, especialment des que van començar les restriccions per la Covid-19

L'ús d'anticonceptius és clau per a una bona salut sexual
L'ús d'anticonceptius és clau per a una bona salut sexual / À Punt NTC

Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial de l'Anticoncepció, una jornada que té com a objectiu reivindicar la importància de la salut sexual i reproductiva, i reclamar com a serveis essencials les prestacions d'aquesta matèria en el Sistema Nacional de Salut.

Segons la Societat Espanyola de Contracepció, la pandèmia ha afectat en diversos aspectes la salut sexual i reproductiva d'homes i especialment, de dones. Un dels quals han sigut les dificultats per a poder iniciar, canviar o renovar els mètodes anticonceptius, especialment per als residents en llocs que no disposen de centres públics o concertats i han hagut de desplaçar-se per a accedir a la prestació. De la mateixa manera ha succeït per a la interrupció voluntària de l'embaràs, que ha descendit un 11,7% durant els mesos de confinament.

Tot açò durà previsiblement a un augment dels embarassos no desitjats en 114 països de renda baixa i mitjana. Tot sembla indicar que es registrarà un nou baby boom derivat per la Covid-19, tal com va avançar l'Informe del Fons de Població de l'ONU on s'advertia que amb la pandèmia, 47 milions de dones es quedaren sense mètodes anticonceptius.

Durant el primer any i mig de pandèmia només el 3% de les dones van usar la píndola de l'endemà, davant del 30% del 2019. El 2020 van decaure, així mateix, les proves per a detectar el càncer de cèrvix i el 30% de les dones que demanaven assessorament mèdic sobre anticonceptius al llarg del confinament no van poder accedir a la consulta.

No obstant això, el confinament va ser eficaç per a disminuir el contagi de les malalties de transmissió sexual, que van baixar fins al 80% en alguns diagnòstics respecte del mateix període del 2019. El 84,7% dels casos va afectar homes, però ara ja s'adverteix un repunt de la incidència no quantificada després del confinament.

Amb tots aquests condicionants, la Societat Espanyola de Contracepció lamenta que la situació actual ha afectat la salut física i psíquica, el benestar i la capacitat de triar de dones i homes.

Per això, des de l'organització han compartit el decàleg orientatiu després de la pandèmia: equitat i accessibilitat, per a proposar mesures concretes per a millorar l'atenció sanitària en tot el territori espanyol. Entre altres destaquen l'educació afectivosexual transversal des dels nivells més bàsics de la formació, optimitzar l'accessibilitat als dispositius de prevenció i diagnòstic precoç de les interrupcions voluntàries de l'embaràs o garantir l'accessibilitat i l'equitat dels anticonceptius altament efectius.

També et pot interessar

stats