El Palau de la Generalitat acull la capella ardent de Francisco Brines

Fins a les 13 hores, els valencians i les valencianes que vulguen fer-ho podran acomiadar el poeta, així com signar al llibre de condolences

Últim adéu a Brines en la capella ardent del Palau de la Generalitat
Últim adéu a Brines en la capella ardent del Palau de la Generalitat / À Punt
23 de maig 2021 - 06:30

El Palau de la Generalitat acull aquest diumenge la capella ardent del premi Cervantes Francisco Brines, instal·lada al Saló Daurat. Fins a les 13 hores, els valencians i les valencianes que vulguen fer-ho podran acomiadar el poeta, així com signar al llibre de condolences.

A les nou del matí està previst que arriben els familiars del poeta d'Oliva al Palau de la Generalitat i a continuació el fèretre amb les restes mortals.

Abans de que s’òbriguen les portes a la ciutadania, se celebrarà un homenatge íntim al Pati Gòtic, amb un breu recital de poesia i música, al qual està previst que assistisquen, a més dels familiars de Brines, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes; el cap del Consell, Ximo Puig; el president de les Corts, Enric Morera; la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i l'alcalde d'Oliva, David González.

Lectura de poema en l'acomiadament a Brines al Palau de la Generalitat
Lectura de poema en l'acomiadament a Brines al Palau de la Generalitat / À Punt

Càlid comiat a Oliva

El poeta, Alta Distinció de la Generalitat i l’únic valencià premi Cervantes, que fa només deu dies va rebre de mans dels reis d'Espanya, ha tingut aquest dissabte un càlid acomiadament a Oliva, la seua localitat natal, que ha declarat tres dies de dol per la mort del seu veí "més universal i il·lustre". 

Fins allí s'han acostat centenars de persones entre els quals hi havia molts veïns i veïnes i autoritats com el ministre de Cultura, el valencià José Manuel Rodríguez Uribes; el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà; la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero; la directora general del Llibre, María José Gálvez; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; el director de l'Institut Cervantes, poeta i assagista Luis García Montero, i el president de les Corts i també veí d'Oliva, Enric Morera.

Entre els representants del món de la cultura que també han volgut retre homenatge a l'escriptor hi ha Vicent Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres i director artístic de la Pirelli HangarBicocca de Milà, qui ha destacar, com amic personal seu, que "les seues paraules superaven la seua escriptura" i la seua poesia "surfejaba entre l'horitzó i la terra, entre la llum i la foscor i entre la realitat i el record".

El ministre de Cultura ha dit del poeta valencià: ''Perdem un dels nostres poetes universals. Un gran poeta valencià, amb una obra intimista d'una sensualitat enorme''. L'alcalde d'Oliva, David González, ha expressat a À Punt el sentir de tot un poble: ''Són molts els veïns i veïnes d'Oliva que han vingut a acomiadar-se d'aquesta persona que ens era molt propera i molt estimada per tota la ciutadania’’. 

El director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero, per la seua part, ha destacat de Brines que "al costat del mestre de la poesia hi havia la persona generosa amb la resta d'autors, i per això molts poetes han perdut un amic". L'escriptora i directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat valenciana, Carmen Amoraga, ha ressaltat del poeta la seua generositat, ‘’que ens acompanyarà tota la vida". 

El que és un dels poetes en castellà més rellevants del segle XX, va morir el passat dijous a l’edat de 89 anys a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, on havia ingressat per a ser operat d'urgència tot just l'endemà de rebre el Premi Cervantes de mans dels reis d’Espanya a la seua residència d’Oliva.

Amb la mort del poeta no sols es posa punt final a una prolífica producció de versos existencials, que en molts casos reflexionen sobre el pas del temps i l’enyorança de la infància. Amb la desaparició de Brines també acaba la coneguda com a Generació del 50, un grup d’escriptors, de formació universitària, que va viure una infantesa condicionada per la Guerra Civil i una maduresa intel·lectual en plena dictadura. 

Entre els acomiadaments rebuts pel poeta, l'escriptor Fernando Delgado i la poetessa Teresa Pascual han recitat aquesta setmana per a À Punt Mèdia alguns dels versos d'Un otoño de rosas.

També et pot interessar

stats