Pacients i familiars creen l’Associació Espanyola de Síndromes de Compressió Vascular

Demanen que aquestes patologies siguen reconegudes i valorades com a discapacitats sense tantes dificultats

Aquest conjunt de malalties encara no s'ha investigat prou / À Punt NTC

Vora un centenar de persones han constituït l'Associació Espanyola de Síndromes de Compressió Vasculars (Aescov), un conjunt de malalties que comprimeixen els vasos sanguinis poc conegudes perquè hi ha pocs estudis. 35 de les primeres sòcies són pacients que volen visibilitzar la seua situació per a aconseguir un tractament mèdic i social similar a la resta de malalts. 

Aquest és el cas de Ruth i Adela, que van haver de peregrinar durant molts anys per les consultes de diversos professionals, majoritàriament de la medicina privada, fins que les van diagnosticar. "En el meu cas han tardat quatre anys, però hi ha companyes que han tardat dècades a ser diagnosticades", explica la sòcia fundadora Ruth Perales.

Adela Gallardo va començar a tindre símptomes quan era adolescent, va perdre vint quilos durant l'embaràs i no va ser fins que tenia cinquanta anys quan li van poder diagnosticar dues síndromes compressives vasculars. "Moltes vegades no em feien cas, com dient que no em passava res i que per què anava a consulta", expressa amb frustració.

Ricardo Gil, internista i especialista en malalties poc freqüents, remarca que encara "s'està en una fase molt inicial d'allò que se sap o el que es desconeix d'aquestes síndromes". Aquest expert remarca que "encara queda molt per investigar".

L'Aescov busca ajudar totes les persones que estan en aquest laberint de símptomes i aspira a ser una unitat de referència per a ser tractades i diagnosticades com cal. També reivindiquen que aquestes patologies siguen reconegudes i valorades com a discapacitants sense tantes dificultats.

També et pot interessar

stats