Les organitzacions agràries valencianes reclamen un 'lobby' de pressió a Brussel·les

La Unió de Llauradors i AVA aplaudeixen el veto de la Conselleria d'Agricultura als cítrics de Sud-àfrica.

En imatge, una manifestació d'agricultors a València a l'abril de 2019
En imatge, una manifestació d'agricultors a València a l'abril de 2019

Les organitzacions agràries valencianes demanen augmentar la pressió a Brussel·les. La Unió de Llauradors i AVA aplaudeixen la petició de la Conselleria d'Agricultura al comissari europeu del ram, Phil Hogan, perquè vete la importació de cítrics sud-africans arran la detenció de cinc partides amb plagues, però no volen que la demanda quede en un no-res.

Al contrari, reclamen avançar en la creació d'un lobby que trasllade els problemes del camp valencià als polítics més influents de manera continuada, com ha estat fent Sud-àfrica en els últims anys fins al punt d'aconseguir un avantatge competitiu, segons ha recordat el president de l'Associació Valenciana d'Agricultors Cristobal Aguado. "Cada volta fa més falta que el sector actue com a lobby i que l'oficina de la Comunitat Valenciana tinga un expert en temes agraris i una persona capaç de moure's pels corredors de les institucions de la Unió Europea i convéncer els representats polítics", ha explicat Aguado als micròfons d'À Punt. 

En el mateix sentit s'ha posicionat el president de la Unió de Llauradors, Carles Peris, qui afegeix a la demanda la necessitat que el ministeri se sume a les reivindicacions valencianes "perquè a Brussel·les vegen que estem molt organitzats i que el que demanem és de justícia".

Endurir la legislació de la UE

Les dues organitzacions agràries coincideixen a reclamar a les autoritats europees reciprocitat perquè les importacions se sotmeten als mateixos tractaments i controls fitosanitaris que els països de fora de la Unió Europea reclamen als productes valencians. En paral·lel, i en sintonia amb la petició que ha traslladat la consellera Mireia Mollà a la Comissió Europea, reclamen "forçar la maquinària" per a endurir la legislació comunitària per a impedir l'entrada de productes que no tenen garanties sanitàries. 

"No estem tranquils perquè han entrat plagues que no existien, com el cotonet de Sud-àfrica, les quals acaben increment els costos als productors valencians i també costos en diners públics per a la prospecció, investigació i control de les plagues", denuncia Peris. 

Per la seua banda, Cristóbal Aguado insisteix en la necessitat d'incorporar millors experts als ports europeus, on s'han detectat problemes, efectuar inspeccions en els països d'origen i aplicar a les importacions els tractaments en fred que els països estrangers administren als cítrics valencians.

També et pot interessar

stats