Open Arms demana “urgentment” desembarcar en un port a Itàlia en compte d'un a Tunísia

A bord del veler viatjava una dona embarassada que ha sigut evacuada en trobar-se en condicions de salut "molt precàries"

L'Open Arms rescata 60 persones al Mediterrani
L'Open Arms rescata 60 persones al Mediterrani / Twitter: @openarms_fund
11 d'agost 2023 - 19:08

El veler Astral, de l'ONG espanyola Open Arms, ha sol·licitat al govern italià que li designe "urgentment" un port per a desembarcar 60 migrants rescatats al Mediterrani; entre ells, dones embarassades i menors, després que les autoritats els indicaren sol·licitar port a Tunísia. "Recordem que Tunísia no pot ser considerat un port segur de desembarcament, ja que es tracta d'un règim autoritari on no es respecten els drets dels sol·licitants de protecció i asil", ha denunciat aquest divendres l'organització en un comunicat.

A bord del veler viatjava una dona embarassada que ha sigut evacuada per la Guàrdia Costanera de Malta, perquè es trobava en condicions de salut "molt precàries" i va arribar a perdre el coneixement. No obstant això, després de l'evacuació, Open Arms ha tornat a rebre novament indicacions de demanar el desembarcament a Tunísia de part de les autoritats italianes.

"Tenim cinc nadons a bord, dos dels quals tenen poques setmanes. Necessitem un port on desembarcar immediatament", ha urgit l'organització després de recordar que el rescat de les 60 persones es va executar seguint indicacions de les autoritats italianes. Així l'ONG espanyola recorda que "els últims mesos, el govern tunisià està duent a terme una política xenòfoba contra les persones migrants procedents d'Àfrica subsahariana, víctimes de violència i que en nombrosos casos han sigut detingudes i abandonades al desert sense aigua ni menjar, cosa que ha causat desenes de morts, fins i tot de menors d'edat".

L'Astral, que habitualment auxilia els migrants en perill en la mar fins que són rescatats per una embarcació més adequada, no ha variat la seua ruta i continua navegant cap a Lampedusa, l'illa italiana més pròxima a les costes africanes. "També escortem quatre barques en condicions molt precàries, amb desenes de persones a bord, als quals continuem donant assistència, en absència d'altres embarcacions de la Guàrdia Costanera", ha afegit.

L’Ocean Viking salva més de 500 persones en dos dies 

La situació al Mediterrani continua sent dramàtica i nombroses embarcacions humanitàries executen operacions de salvament per a rescatar els centenars de persones que tracten de travessar la mar en pastera.

Entre elles, el vaixell Ocean Viking, de l'ONG Sos Mediterranée, assegura haver socorregut més de 500 migrants en onze operacions de rescat executades en les últimes 42 hores, en coordinació amb el centre de control italià. "Les operacions encara estan en curs en l'àrea entre Tunísia i Lampedusa", ha informat en les xarxes socials.

Mentrestant, a l'illa de Lampedusa han aconseguit arribar pels propis mitjans més de 200 migrants en l'última nit, encara que el seu centre d'acolliment està saturat amb quasi 2.000 persones en una instal·lació amb capacitat per a 400.

També et pot interessar

stats