Onze plantes fotovoltaiques amenacen la serra Escalona

Aquest paratge del Baix Segura té més de 200 espècies d’aus i 26 de mamífers que es troben ara en perill

Les plantes fotovoltaiques amenacen la biodiversitat de la serra Escalona / À Punt NTC

La polèmica per la instal·lació d’infraestructures per a generar energies alternatives i renovables al territori valencià va incrementant-se. Segons denuncien diversos col·lectius, aquestes posarien en perill el paisatge i la biodiversitat.

A la serra Escalona, la massa forestal més important a les comarques del sud, està prevista la instal·lació d’onze plantes fotovoltaiques que ocuparien 600 hectàrees. Més de 200 espècies d’aus i 26 de mamífers censades a l’àrea tenen ara el seu hàbitat en perill.

Una normativa recent de la Generalitat estableix un màxim d’un tres per cent del sòl no urbanitzable del terme municipal per a la instal·lació d’aquestes instal·lacions. En el cas d’Oriola, on es troba la major part d’aquest paratge, se sobrepassaria aquesta limitació.

L’Escalona és una de les àrees de secà tradicional que perduren al Baix Segura i és zona de cacera i reproducció per a aus i mamífers. El 2018, la Generalitat va declarar deu mil hectàrees de la serra com a paisatge protegit i té, per tant, una franja de 500 metres de protecció al voltant del conjunt.

Miguel Ángel Pavón, president d’Amics de Serra Escalona, denuncia que algunes de les plantes fotovoltaiques previstes envaeixen aquest espai protegit. “La planta, de tramitació estatal, de 123 hectàrees ocupa pràcticament tota la franja i una altra, de 49 hectàrees i de tramitació autonòmica, en té quasi 40 a dins”.

D’altra banda, aquestes plantes envairien ecotons, límits naturals entre zones forestals i agrícoles, la qual cosa “afectarà que les espècies no tinguen aliment suficient per a alimentar les cries”, afirma Juan Manuel Pérez, investigador de la Universitat Miguel Hernández.

Aquest diumenge hi ha hagut una concentració per a reivindicar la declaració de la serra com a parc natural, una lluita encetada en 2016.

També et pot interessar

stats