La serra d’Escalona continuarà sent paisatge protegit

El TSJ s'ha pronunciat en contra del recurs d'un promotor urbanístic que ja ha construït a la zona

Imatge de la serra d'Escalona / Associació d'Amics de la Serra d'Escalona

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha decidit que la serra d'Escalona, a la comarca del Baix Segura, continue sent paisatge protegit, tal com el va declarar la Generalitat l'any 2018. Així, s’ha pronunicat en contra del recurs d'un promotor urbanístic que ja ha construït a la zona.

La serra d’Escalona és un dels espais naturals més rellevants de les comarques del sud i s’estén per 10.600 hectàrees de gran valor ecològic i ambiental. Per això, plataformes d'ecologistes com Amics de la Serra d’Escalona celebren la declaració favorable del TSJ de protegir-la davant dels interessos urbanístics. Segons ha assenyalat a À Punt el president, Miguel Ángel Pavón, estan molt satisfets del paper que han tingut en el marc d’aquests recursos judicials.

Amb aquest són quatre els recursos de constructores que ha denegat l'alt tribunal amb el mateix objectiu: l'exclusió del 8% de la superfície del paisatge protegit.

Segons el president de l’Associació de Veïns San Miguel Arcángel, Manuel Gómez, l’interés de les constructores per aconseguir que es desprotegisca aquesta part del paisatge són poder transformar sòl forestal o de cultiu de secà en regadiu per a després poder declarar-lo sòl urbanitzable. 

L’amenaça de les macroplantes fotovoltaiques

Aquest espai únic no s’enfronta només a l'assetjament urbanístic, sinó que ara també ha de fer front a l'amenaça que suposa la instal·lació de macroplantes fotovoltaiques, que posen en perill els conreus d'ametlers i la fauna del paratge.

Uns projectes que, en cas de ser aprovats, es trobaran amb la ferma oposició de les associacions ecologistes de la zona, que estan disposades a recórrer als tribunals totes les vegades que siga necessari, assegura Pavón. 

De moment, però, continuaran lluitant per l'assignatura pendent que és la declaració de parc natural de l'anomenada joia del sud. Una reivindicació que tant els col·lectius ecologistes com els veïnals reclamen des de fa més de 15 anys i que significaria un pas més per a la conservació d'este mosaic agroforestal.

També et pot interessar

stats