Oltra sobre la situació epidemiològica: "Si empitjora, pot haver-hi mesures més estrictes"

La vicepresidenta de la Generalitat ha advertit que les mesures actuals, en vigor fins al 15 de juliol, dependran de l'evolució de la pandèmia i dels nivells d'alerta de cada moment

Mónica Oltra al Ple del Consell
Mónica Oltra en el ple del Consell / À Punt

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha recordat aquest divendres que la pandèmia "no s'ha acabat" i que en la mesura que la situació del coronavirus "vaja empitjorant, poden haver-hi mesures protectores més estrictes". Oltra feia aquesta advertència el mateix dia en què anunciava que Sanitat està estudiant la possibilitat de que es recupere el contacte físic a les residències.

Així ho ha indicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on ha assenyalat que les mesures actuals estan en vigor fins al 15 de juliol, però que "sempre dependran de l'evolució de la pandèmia i dels nivells d'alerta a cada moment". Els tres elements que es tenen en compte per a valorar les mesures són l'índex de contagi, l'ocupació de llits i la de llits UCI.

La també consellera d'Igualtat ha indicat que "en aquests moments que ja estan protegits els majors, el gruix dels contagis s'està traslladant a l'etapa d'entre 15 i 29 anys". En aquest sentit, ha demanat 'trellat' i que, encara que és comprensible la "fatiga pandèmica", "per una nit de festa, desbaratar la teua salut, la de la teua família i la salut col·lectiva, no sé si val la pena".

El contacte físic podria tornar a les residències

La possibilitat de tornar a establir unes mesures més estrictes contrasta amb la possibilitat, que es planteja la Conselleria d'Igualtat, de recuperar el contacte físic en les visites a residències, una proposta de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis d'Atenció a la Dependència de la Comunitat Valenciana (AERTE) que va rebre la desestimació del departament d'Oltra a mitjans de juny.

Segons ha explicat la vicepresidenta, la Conselleria d'Igualtat ha elevat una consulta a la de Sanitat per a tractar la possibilitat de la tornada del contacte físic en les visites a residències de majors i en quines condicions podria dur-se a terme.

En aquests moments regeix el protocol aprovat a l'abril, que estableix una normativa per a cada nivell d'alerta. No obstant això, Oltra ha recordat que estar vacunat "no és sinònim de no contagiar-se", sinó que l'impacte de la malaltia és "molt menor". Per això, ha incidit a dir que, malgrat l'àmplia cobertura en residències, "és important evitar els contagis" i "no es pot traslladar la idea que la vacuna és una barrera al contagi".

Segons les dades, en les últimes dotze setmanes no hi ha hagut cap mort en les residències i només n'han hagut 37 casos des del mes de febrer. Per al president d'Aerte, José María Toro, "aquesta situació no justifica mesures com l'aïllament preventiu quan una persona ingressa en una residència o que s'impedisca que les visites es puguen fer amb contacte". Ara les visites, a més de ser sense contacte físic, requereixen reserva prèvia.

Des de la patronal no volen esperar al setembre per a un canvi de normativa que "està fora de la realitat". Segons assegura Toro, les persones majors necessiten que els donen una resposta quan el 95% dels residents i treballadors estan vacunats.

També et pot interessar