Oltra descarta recuperar el contacte entre els residents i les visites fins que avance la immunització col·lectiva

La consellera de Polítiques Inclusives defensa la reserva de places per als usuaris en aïllament fins que s’alcen totes les restriccions per a la població en general

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'aquest divendres
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'aquest divendres / À Punt NTC

La vicepresidenta del Consell i també consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha descartat, per ara, l’alçament de les mesures que eviten el contacte entre els majors de les residències i les persones que els visiten. Oltra ha argumentat que en aquests moments "no es pot encara relaxar la distància social", ni en les residències d'ancians, ni en la població en general. 

D’aquesta manera la responsable de Polítiques Inclusives descarta la petició de la patronal de les residències, Aerte, que qüestionava que no hi haja contacte físic entre residents i familiars durant les visites a aquests centres.

Sobre el contacte físic, la vicepresidenta del Consell ha indicat que fins que la Conselleria de Sanitat Universal no establisca que pot deixar d'haver-hi distància social per a la població en general, no es pot exceptuar de les normes generals "precisament el col·lectiu més vulnerable" a la Covid, el de les persones majors que viuen en residències.

El dia que es puga, no es preocupen, l'endemà canviarà la normativa, però de moment, no es pot Mónica Oltra - Consellera de Polítiques Inclusives

"El dia que es puga, no es preocupen, l'endemà canviarà la normativa, però de moment no es pot", ha insistit Oltra. A pesar d’aquesta negativa, ha assegurat que el seu departament és "sensible" a eixa petició i sap com "d'important és el contacte físic", però els tècnics de Sanitat diuen que "no es pot encara relaxar la distància social".

Oltra ha insistit que, fins que no hi haja una immunització de grup, que s'espera per a final de l’estiu, les autoritats sanitàries no relaxaran unes mesures que en aquest moment són protectores.

Així mateix, ha explicat que la normativa del seu departament estableix que amb un índex de contagis com l'actual, per davall dels 50 casos per 100.000 habitants, el règim de visites a les residències "es mantindrà amb normalitat" en les que no hi haja cap brot actiu ni sospita de brot. A hores d’ara hi ha quatre residències amb brots actius. 

Per tant, ha considerat que si la patronal Aerte sap que això no s’està aplicant "correctament" en alguna residència, el lògic és que li demane que aplique la norma "com correspon", i si no ho fa, l’ha instat a comunicar-ho a la conselleria perquè puga hi actuar.

Respecte a una altra de les queixes de la patronal dels geriàtrics, l’obligació de reservar 1.400 places d'aïllament per si es produeixen casos de Covid entre els usuaris dels centres, Oltra ha recordat que actualment hi ha quatre residències de majors amb brots actius de Covid i ha apuntat que la reserva de places per a usuaris que hagen d’estar en aïllament es va abaixar "a la meitat" a l'abril. 

No obstant això, la titular de Polítiques Inclusives ha defensat que aquestes places són necessàries, perquè, tot i l’avanç de la vacunació, aquesta no evita el contagi i es poden produir brots: "La reserva de places per a possibles aïllaments continua sent necessària, i ho serà fins que les autoritats sanitàries canvien la normativa per a la població general", ha afirmat Oltra. 

En aquest sentit, ha afegit que no té "cap sentit" que una persona major que viu en sa casa tinga unes restriccions i una que viu en una residència no les tinga.

També et pot interessar

stats