El 98,7% dels vacunats en residències desenvolupen anticossos

Els experts consideren que és una resposta molt satisfactòria i consideren que es pot repetir en la resta de vacunes RNA

L'avanç de la vacunació en les residències de persones majors es fa notar en els contagis, que han baixat en aquests centres
Vacunació en residències, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El 98,7% dels majors vacunats contra el coronavirus en residències de la Comunitat Valenciana ha desenvolupat anticossos tres mesos després de la segona dosi, mentre que dues terceres parts de l'1,3% restant van desenvolupar un altre tipus d'immunitat, els limfòcits T. Així ho arreplega un estudi elaborat pel Programa Valencià d'Investigació Vacunal Covid-19 (Provavac), que també ha analitzat els efectes secundaris de la immunització i ha conclòs que quasi tres de cada quatre persones no han tingut símptomes o han sigut lleus.

L'estudi s'ha realitzat sobre una mostra de 881 majors de 13 residències vacunats amb Pfizer als quals es va fer tests ràpids de detecció d'anticossos (una mitjana de tres mesos després de la segona dosi) i s'ha donat a conéixer aquest dimarts després de la reunió celebrada entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i persones expertes del programa Provavac. Una reunió a la qual també han assistit la consellera d'Igualtat, Mónica Oltra , i la de Sanitat, Ana Barceló. L'analisi es repetirà cada tres mesos.

El director científic de Provavac, David Navarro, ha assenyalat que l'estudi és "pioner" i evidència una resposta "extraordinàriament satisfactòria" de les persones majors residents que han rebut la vacuna de Pfizer. L'expert ha afegit que probablement aquestes conclusions podrien estendre's també a la resta de vacunes RNA.

El 70% de vacunats no té efectes secundaris

D'altra banda, s'han enquestat 5.500 persones vacunades entre el 19 d'abril i el 6 de juny sobre els efectes secundaris de les vacunes, i el 70% afirma que no ha percebut efectes secundaris o que han sigut molt lleus, i quasi tots han desaparegut abans de la setmana, unes dades similars a les que recullen les fitxes tècniques de les vacunes. Molèsties al braç, malestar general o cansament són els efectes més habituals entre els mencionats pels ciutadans vacunats.

També et pot interessar

stats