Igualtat desestima totes les peticions de flexibilització de les residències

La patronal havia demanat l'alçament d'algunes mesures preventives per la millora de la situació epidemiològica

Un intern mira des de la finestra d'una residència valenciana durant la pandèmia
Un intern mira des de la finestra d'una residència valenciana durant la pandèmia / Carlos Castro / Europa Press

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha desestimat totes les propostes de flexibilització als centres de majors que li havia sol·licitat l'Associació Empresarial de Residències i Serveis d'Atenció a la Dependència de la Comunitat Valenciana (AERTE) per la millora de la situació epidemiològica, després de nou setmanes sense morts per coronavirus, segons ha informat la patronal en un comunicat.

L'associació demanava que es permetera el contacte físic entre residents i familiars, que s'incloguera el personal de pràctiques en la vacunació i que es portaren a terme proves PCR a les plantilles a la tornada de les vacances.

A més, reclamava que s'eliminara el requisit de tindre vacunat el 95% del centre per a considerar-lo de vacunació completa i, per tant, no haver de fer aïllaments preventius amb persones vacunades. També sol·licitava ocupar les 1.400 places de reserva que tenen lliures per a previndre situacions d'aïllament que, en opinió de la patronal, "impedeixen atendre moltíssimes persones que necessiten un recurs residencial".

El departament que dirigeix Mónica Oltra ha desestimat el recurs de reposició que Aerte havia presentat contra la resolució del passat 8 d'abril de la Conselleria resolució que regula els centres i serveis a persones majors.

El president de l'associació, José María Toro, assegura que els residents, les famílies i els professionals "ja estan esgotats i no entenen que no es canvie la normativa" quan a més "veuen polítics tocar-se o abraçar-se però a ells els diuen que no poden, no és èticament acceptable". En aquest sentit ha destacat que, segons les últimes dades facilitades per l'Imserso, la Comunitat Valenciana porta nou setmanes sense morts per Covid-19 en residències, la qual cosa és "una mostra més de l'eficàcia de la vacunació".

Dos mesos sense reunir-se amb Igualtat

Des d'Aerte s'assegura també que, malgrat les sol·licituds fetes, no hi ha hagut cap reunió del sector amb la Conselleria de Sanitat des del passat 23 de març, ara fa més de dos mesos. I critica que l'última actualització del protocol sobre residències es va publicar "sense haver-lo treballat prèviament amb el sector", la qual cosa està impedint adaptar els protocols a la situació real.

"El sector fa mesos que demana avanços en aquesta matèria. No entenem que ara hi haja veus que diuen que volem ocultar la situació de les residències perquè això no ha passat. Hem sigut nosaltres els que hem hagut de notificar a la Fiscalia situacions que vulneraven els drets de les persones majors i els que hem demanat més visites, amb més persones, fins i tot als centres amb un brot per a mantindre la qualitat de vida de les persones ateses" lamenta Toro.

També et pot interessar

stats