Oltra informa que el 87% de majors en residències ja té la tercera dosi

La vacunació s’ha completat en tots els centres residencials de persones majors excepte en dos

Imatge portada: Victòria Moncho, de 97 anys, ha sigut la primera resident del centre Sant Carles de Daimús a vacunar-se
Imatge d'arxiu d'una dona que viu en una residència de majors sent vacunada / À Punt NTC

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat aquest dimarts a les Corts que ja s'han administrat 20.778 dosis addicionals de la vacuna contra la Covid-19 a persones de residències de majors. Per tant, un 87,23% han rebut ja la tercera dosi de reforç.

Així ho ha assegurat durant la seua compareixença davant la comissió de política social i ocupació de les Corts, per a informar sobre la gestió realitzada pel seu departament als centres de persones majors i de diversitat funcional i salut mental durant les onades de la pandèmia corresponents a 2021, a instàncies del PP i de Ciutadans.

Segons ha indicat, l'administració de la tercera dosi de vacunació s'ha completat en la totalitat dels centres residencials de persones majors de la Comunitat Valenciana, excepte en dos, que estan pendents que es tanque un brot de coronavirus.

Oltra ha defensat que la vacunació contra la Covid-19 ha sigut decisiva davant de la malaltia als centres de diversitat funcional i persones majors, ja que ha anat acompanyada d'altres mesures per a controlar la pandèmia que han posat en evidència la importància d'uns serveis públics, que ha definit com a potents i robustos. Tot i això, ha reconegut que en alguns moments s'ha generat una tensió comprensible.

La tercera onada va ser “dramàtica” 

La vicepresidenta ha detallat les dades sobre l'impacte de la pandèmia a les residències de majors, de diversitat funcional i salut mental, i ha assenyalat que la tercera onada, al gener de 2021, va tindre uns efectes dramàtics en el sistema públic de serveis socials, ja que van concentrar quasi el 50% del total de contagis des de l'inici de la pandèmia fins al passat 15 d'octubre.

En el pic de la tercera onada, entre el 23 i el 30 de gener, van morir 148 persones en residències i va haver-hi 1.497 contagis, una situació que va començar a canviar significativament amb l'avanç del procés de vacunació, de manera que a partir de l'última setmana de gener i fins al 16 de març els contagis van caure un 95% i les defuncions van baixar un 83%.

Baixa la taxa de letalitat en la cinquena onada

Pel que fa a la situació durant la cinquena onada, Oltra ha assenyalat que es va començar a experimentar un creixement de casos a finals del mes de juny, i el pic més alt de brots es va produir en la segona setmana d'agost, moment a partir del qual es va iniciar una tendència a la baixa que es manté permanent fins ara.

Així mateix, ha informat que durant aquesta última onada "la taxa de letalitat se situa en un 6,97%, davant del 16,86% des que es va iniciar la pandèmia".

Oltra ha informat també que el 24 d'abril es va iniciar un estudi de seroconversió en 13 residències i el 98,7% de les persones que en formaren part van desenvolupar anticossos, cosa que suposa una resposta molt elevada i esperançadora.

Bastidas demana menys paraules i més fets

La diputada del Partit Popular Elena Bastidas ha retret a Oltra que la falta de gestió en les residències de majors situa la Comunitat Valenciana com la segona amb més contagis de Covid-19, i que ha estat desapareguda aquests mesos. Segons Bastidas, la Conselleria segueix sense complir, un any després, les inversions previstes en les residències, ja que segons ella queden dos milions d'euros per pagar. També ha demanat menys paraules i més fets. Davant d'això, Oltra ha respost que deixe de fer oposició a base de mentides i insults i d'inventar-se xifres, perquè al final és poc creïble i nociva.

D’altra banda, la diputada Cristina Gavarda, del grup de no adscrits, ha qüestionat les restriccions que es mantenen a l'interior de les residències, mentre que María Quiles, de Ciutadans, ha advertit que hi ha 1.500 places per a residències paralitzades. Vox ha preguntat sobre la renovació dels concerts i les pagues extraordinàries als treballadors sociosanitaris, i la resposta d’Oltra ha sigut que la Conselleria ja ha abonat totes les pagues extraordinàries, excepte dues per un error que s'està esmenant. També ha informat que s'han posat ja en concert en el tercer sector 500 places més.

També et pot interessar

stats