Oltra demana a Pablo Iglesias mediació per a vacunar tots els cuidadors dels dependents

La vicepresidenta del Consell manté que una infecció dels cuidadors pot deixar en situació de desprotecció els malalts.

Un cuidador ajuda a una persona depenent
Un cuidador ajuda a una persona depenent

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra ha demanat al vicepresident segon del Govern d'Espanya, Pablo Iglesias, que intercedisca davant el Ministeri de Sanitat perquè vacunen els cuidadors no-professionals i dependents al mateix temps.

Oltra ha explicat, després de reunir-se amb entitats representants de les persones en situació de dependència per a analitzar el pla de vacunació contra la Covid-19, que ha enviat una carta a Iglesias per a reclamar-li la gestió, amb la finalitat que hi haja una "mirada social" en la vacunació dels dependents.

En la seua opinió, una de les "manques" del pla de vacunació establit pel Consell Interterritorial de Sanitat és que té una "mirada purament sanitària" a l'hora d'immunitzar les persones en situació de dependència, però òbvia que si qui els cuida es contagia i ha d'ingressar en un hospital, es queden sense ajuda. Per això, Oltra demana que es tinga en compte la "desatenció" que pot provocar que les persones cuidadores no-professionals, que en el cas de la Comunitat Valenciana s'estima que són unes 64.000, puguen contagiar-se.

"La residència més gran que tenim és precisament la de les persones que són cuidades a casa pels seus familiars", ha alertat la vicepresidenta, per a qui "protegir" aquestes persones és també una manera de protegir els dependents, per la qual cosa haurien d'entrar "de manera prioritària" en el pla de vacunació.

Segons Oltra, la idea és que la vacunació contra la Covid de les persones cuidadores es produïsca al mateix temps que es vacuna els dependents a les seues cases, entre altres coses perquè suposa ser "més eficaces i més eficients a l'hora de vacunar" i permetria fer "un dos per un".

La vicepresidenta ha destacat a més que les persones cuidadores moltes vegades entren també en els grups de risc, perquè solen ser les parelles de persones majors en situació de dependència, per això, d'aquesta manera es col·laboraria en la "immunització col·lectiva" vacunant les dues alhora.

Oltra ha dit que el mateix passa amb els xiquets en situació de dependència, que solen estar molt units a la persona cuidadora, que sol ser la mare, i si ella es fa malalta i l'han d'hospitalitzar es produeix una ruptura de l'atenció que pot suposar fins i tot que s'agreuge l'afecció del menor.

La vicepresidenta ha explicat que encara no s'ha establit la data per a iniciar a la Comunitat Valenciana les vacunacions de dependents en els domicilis, un aspecte que establirà la Conselleria de Sanitat.

També et pot interessar