Oltra crea un servei per a assessorar les víctimes de discriminació i delictes d'odi

Està en fase d'adjudicació i es preveu que comence a funcionar i a atendre la ciutadania en els primers mesos de l'any que ve

Un jove durant una manifestació de protesta contra l'assassinat d'un xic de 24 anys a A Corunya
Un jove durant una manifestació de protesta contra l'assassinat d'un xic de 24 anys a la Corunya / Jorge Gil (Europa Press)

La Comunitat Valenciana tindrà el 2022 un servei per a ajudar les víctimes de discriminació i de delictes d'odi. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha anunciat aquest dimarts la creació d'un servei d'informació, primer assessorament i orientació a aquelles persones víctimes de situacions discriminatòries i delictes d'odi, així com de qualsevol circumstància que poguera implicar la vulneració del principi d'igualtat de tracte.

Aquest servei d'informació, primer assessorament i orientació a les víctimes de situacions discriminatòries i delictes d'odi es prestarà exclusivament per mitjans telefònics i telemàtics, que se centralitzaran en una oficina on treballarà un equip multidisciplinari amb professionals del dret, la psicologia, el treball o l'educació social, entre altres.

Així ho ha avançat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha precisat que la posada en marxa d'aquest servei és una de les qüestions arreplegades en l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No Discriminació i la Prevenció de Delictes d'Odi 2019-2024.

El servei, que es gestionarà a través de la fórmula del contracte programa, està en fase d'adjudicació i es preveu que comence a fer tasques de preparació i organització a principis del pròxim mes de desembre, de manera que puga estar ja en funcionament i atesa la ciutadania en els primers mesos de l'any pròxim.

La discriminació i l'exclusió social són "dos dels problemes més greus, sistèmics i crònics que pateixen les democràcies actualment", ha afirmat Oltra, qui ha puntualitzat que actuacions com les que preveu l'Estratègia són fonamentals per a la sensibilització social així com per a la prevenció, detecció i denúncia de conductes de delictes d'odi i atenció a les víctimes.

El servei, a més d'informar, assessorar i orientar les persones usuàries i derivar-les als recursos pertinents, s'encarregarà d'elaborar protocols de coordinació entre les diferents institucions públiques, així com entitats privades, en l'atenció a les víctimes o persones relacionades amb situacions discriminatòries, delictes d'odi o vulneració del principi d'igualtat de tracte.

L'atenció a les víctimes, ha precisat Oltra, és "especialment important" en àmbits com l'escolar, el sanitari, el social i el laboral i, sobretot, "en el moment inicial d'atenció a les víctimes, per a garantir tots els aspectes d'atenció, incloent-hi l'acompanyament en la denúncia i el suport posterior".

També et pot interessar

stats