Núria Jordà: “Em vaig adonar que, amb la disfàgia, no podia rentar-me les dents o dutxar-me amb normalitat”

Hui se celebra el Dia Mundial de lluita contra la Disfàgia, un trastorn que pateixen dos milions de persones a Espanya

La jove amb disfàgia Núria Jordà i la logopeda Marta Llull / À Punt NTC

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de lluita contra la Disfàgia, un trastorn que dificulta la deglució tant de sòlids com de líquids. Dos milions de persones a Espanya la pateixen i només un 2% n'està diagnosticada. 

Núria Jordà és una jove gandienca que pateix disfàgia des de l'any passat a conseqüència d'una operació. Des d'aleshores, el seu dia a dia és una autèntica lluita. “Em vaig adonar que no podia rentar-me les dents, dutxar-me amb normalitat, m’ofegava en el mar o la piscina i no podia ni tragar bé la saliva”, explica. 

Per a beure ha d'espessir l'aigua i també triturar el menjar sòlid per tal d'evitar ofegar-se. Unes accions que la jove fa visible a través de les xarxes socials, com ara TikTok, on té més de 600.000 seguidors. “Quan vaig a un lloc i ensenye que no puc dinar perquè no volen triturar-m'ho i trac la batedora o el potet m'agrada donar visibilitat perquè vegen que és una dificultat”, assegura. 

Les sessions amb una logopeda l'han ajudat a millorar la capacitat d'engolir. “Ens encarreguem d'avaluar i rehabilitar la disfàgia, fem exercicis per a millorar la força, que el seu reflex de tos siga més fort i els adaptem el menú”, explica la logopeda Marta Llull. 

I a poc a poc, Núria aconsegueix assaborir els resultats. 

També et pot interessar

stats