Nules, Almassora i la Vall d'Uixó substitueixen els bous extremenys pel brot de llengua blava
La preocupació va començar el dijous 26 de setembre pel brot de llengua blava detectat a Extremadura, i que afectava bous destinats als actes de carrer
Els municipis de Nules, Almassora i la Vall d'Uixó, a la Plana Baixa, han substituït els bous extremenys, que havien previst per a les exhibicions de festes, pels casos de llengua blava apareguts a Extremadura. Esta decisió l’han presa algunes de les comissions dels tres municipis de la Plana davant de la incertesa generada per la detecció del brot en el ramat. Les comissions han quedat a l'espera d'instruccions de la Generalitat per a conéixer quines són les recomanacions i protocols a seguir.
La preocupació va començar el dijous 26 de setembre pel brot de llengua blava detectada a Extremadura i que afectava bous destinats als actes de carrer. La Junta d'Extremadura va prohibir moure els animals per un brot a Càceres i va obligar a vacunar-los. Els municipis afectats van seguir esta alerta veterinària, fins a prendre la decisió de substituir-los.
Les mesures preventives, com ara la vacunació, garanteixen la seguretat sanitària. Una vacunació que, seguint els protocols del govern espanyol, s'està subministrant al ramat de més de tres mesos per a contindre la malaltia i generar immunitat. El brot es va detectar en una explotació ovina de Càceres, però ha obligat a prohibir qualsevol moviment d'altres espècies, com cabres o bous.
Llengua blava
La llengua blava és una malaltia vírica, no transmissible a persones, que afecta principalment el bestiar oví i, encara que té més de 24 serotips identificats, a Espanya només circulen els ceps 1, 4 i 8, però els serveis sanitaris estan atents a l'aparició del serotip 3 a Portugal, prop de la frontera i d'especial virulència. L'avantatge en el seu abordatge és que existeix vacuna efectiva i un protocol que s'activa quan es declara algun focus.