Novelda passa la nit a 28 graus i València encadena enguany més nits tòrrides que les registrades en cinc dècades

Les temperatures diürnes deixen una treva aquest dimecres, una jornada en què la mar estarà molt embravida i obligarà a onejar la bandera roja en moltes platges

Novelda ha passat la matinada a 28 graus, la mínima més elevada registrada per Avamet
Novelda ha passat la matinada a 28 graus, la mínima més elevada registrada per Avamet / À Punt NTC

Després d’una nit, una més, en què ha resultat difícil agafar el son perquè el termòmetre no ha abaixat dels 25 graus en molts punts, tant d’interior com de costa, arriba una lleugera baixada de les temperatures. El mercuri es quedaran en nivells més normals, gràcies al mestral moderat del nord de Castelló i a la tramuntana, que es farà sentir en la franja litoral, però caldrà estar ben atents a la mar, que estarà embravida i fins i tot en alguns punts hi haurà forta marejada.

Era l’advertència que llançaven des de la delegació de l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, de la Comunitat Valenciana. L’organisme meteorològic alertava que es preveuen ones de més d’un metre, “que evolucionaran a forta marejada al llarg del matí”. Aquesta situació obligarà a onejar la bandera roja, que prohibeix entrar a l’aigua, en moltes platges.

La jornada de dimecres va ser especialment càlida al nostre territori. La màxima, la marcava Sumacàrcer, que s'acostava als 44. El mercuri es va quedar en el 43,8. Ben prop es quedava Canals, amb els 43,1 graus, mentre que municipis de la Canal de Navarrés i de la Vall d’Albaida, com Anna, Benigànim i Quatretonda superaven els 42 graus, segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet.

En altres punts del territori, encara que el termòmetre no va arribar a nivells tan alts, la calor també obligava a buscar refugi en els llocs climatitzats. Era el cas d’Oriola i Xelva es quedaven en els 40 graus, mentre al nord del territori Morella marcava una màxima de 32 graus, Sant Jordi amb 33 i Cirat registrava els 36.

Amb la posta del sol, la sensació de calor no va amainar tant com desitjaven molts. La nit de dimecres, novament va ser de les considerades com a tòrrides, perquè els termòmetres no van baixar dels 25 graus. Fins i tot en algunes poblacions, com ara Novelda, el mercuri no va descendir dels 28 graus, així com a Miramar i Pego, on es mantenia en els 27. La situació era semblant a poblacions com Xàbia i Torreblanca, que han hagut de dormir amb mínimes de 24  graus.

Aquestes nits càlides, que s’encadenen des de fa dies en molts punts, estan superant, en quantitat, les que abans hi havia durant anys. De fet, la delegació d’Aemet de la Comunitat Valenciana posa com a exemple la ciutat de València. Assenyala que, amb la d’aquest dimecres, la ciutat encadena 21 nits tòrrides, aquelles en què la mínima no ha baixat dels 25 graus, “que són més que les registrades entre 1940 i 1999 i són tantes com les registrades entre 2000 i 2009”. “Potser d'ací a uns anys parlarem de nits infernals”, afigen.

Aemet preveu que les temperatures nocturnes deixen un respir a partir de demà divendres, amb un descens generalitzat, i dissabte és probable que, fins i tot, baixen dels 20 °C en una gran part de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa les tres pròximes matinades seran notablement més fresques que les de les setmanes passades, i amb menys humitat. No obstant això, a partir de la setmana que ve tornen a ascendir de manera progressiva tant les màximes com les mínimes.

També et pot interessar

stats