Nou robatori violent a ancians de Castellar: "Li pegaren amb l'aixada, la cara és un poema"

Tres octogenaris denuncien un assalt a punta de pistola a la seua alqueria, el que fa huit en sis mesos a les pedanies del sud de València

Nou robatori violent a ancians de Castellar / À Punt NTC

Un nou robatori violent a Castellar (València) ha disparat la sensació d'inseguretat entre els habitants de les alqueries de les pedanies del sud de València. És el huité assalt en l'últim semestre, comptant els que s'han produït a Pinedo i la Punta. Novament, les víctimes han sigut persones d'edat avançada (en aquesta ocasió un matrimoni d'octogenaris i la cosina d'ella, veïna de la parella) i els lladres han aplicat una violència insòlita, que xoca amb la capacitat de resistència dels ancians afectats.

"Al marit de la meua cosina li pegaren amb l'aixada. La cara és un poema. L'han hagut d'explorar al Peset i tot", ha explicat a À Punt una de les víctimes, que assegura que a l'home li han fet un TAC d'urgència per a descartar lesions internes. Dimecres al matí, alertada pels crits de la cosina, va acostar-se a la casa del matrimoni, de què és veïna, i va acabar retinguda pels lladres. Tres homes vestits de negre, amb el rostre ocult i armats amb "una aixada, una pistola i un garrot".

Em van asseure a terra i si em menejava m'amenaçaven amb la pistola

"Van obrir la porta, un em va agarrar del monyo i un altre del braç i em van asseure a terra. I si em menejava m'amenaçaven amb la pistola", narra la dona. La senyora explica que els lladres estaven prou tranquils fins que el marit de la seua neboda va cridar que avisara la policia en veure-la acostar-se a casa des de l'altra banda de la finestra, quan el retenien els lladres. "Crec que si no haguera dit lo de la policia no li haurien pegat", raona la dona, que assegura que malgrat els colps amb el pal de l'aixada a l'ancià, els lladres "els tractaren prou bé". Segons relata, un dels tres, el més jove en aparença, acaronava la neboda, que estava amb una crisi d'ansietat, "i li deia no passa res, mare, no passa res".

Tot i que portaven unes cordes per a nugar-los, finalment van desistir després que les víctimes, a qui també van furtar els mòbils, els asseguraren que es quedarien quietes dins de l'alqueria i no avisarien a ningú durant mitja hora. Abans, van regirar a plaer les dues cases. "Tot el que trobaren s'ho emportaren. No tinc cap de les joies de ma mare. No m'han deixat res", lamenta la senyora.

Un trio i un modus operandi conegut

La descripció dels lladres i el modus operandi coincideix amb les dels delinqüents que s'han assenyalat en altres dels atacs denunciats a les alqueries de la zona. També eren tres els encaputxats que a mitjan gener van apallissar Blas i Amparo, un matrimoni de 90 i 89 anys, a la seua casa, a l'horta de Pinedo, durant un dels assalts més greus que s'ha produït la zona. Els nonagenaris acabaren a l'hospital amb hematomes al rostre i costelles trencades. Tot per a robar-los unes polseres i poc més de 300 euros. El passat 22 de febrer tres encaputxats buidaren una casa d’horta al carrer Font d’en Corts, al districte de Quatre Carreres, després de neutralitzar els inquilins, un home major i el gendre.

Entre el veïnat circula la idea que els colps estan més planificats del que sembla, tant pel perfil de víctima i el moment que escullen (ancians que viuen a soles en alqueries més o menys aïllades) com per l'apropiació de béns de valor no excessiu "perquè no els busquen". Així ho creu Lucia Duval, veïna de Castellar, a qui els robatoris també li toquen de prop: "A un amic del meu avi li furtaren un rellotge i el mòbil i li pegaren dos colps". La falta de detencions manté en alerta les alqueries i ha disparat tota mena d'especulacions entre el veïnat sobre els lladres. "Diuen que són de Natzaret" comenta Duval a les càmeres d'À Punt.

També et pot interessar

stats