Sense notícies de la segona dosi, l'angoixa del professorat valencià que treballa a Catalunya

La majoria està a punt de complir la setmana 16 des de la primera dosi i a diferència del seus companys catalans, que ja han rebut la injecció, ni tan sols han sigut citats

Vacunació contra el coronavirus
Vacunació contra el coronavirus / Reuters

La incertesa sobre la data per a la segona dosi de la vacuna del coronavirus ha causat una gran preocupació entre el professorat valencià que treballa a Catalunya. A diferència del seus companys catalans, que ja han rebut la injecció, ni tan sols han sigut citats. La majoria està a punt de complir la setmana 16 des que els administraren la primera dosi, que és el límit màxim de separació que va marcar la comissió de salut pública. I les gestions per a aclarir la data són, de moment, infructuoses.

Em sent desemparat pel sistema català de salut Màxim Escrivà - Mestre de primària a Mataró

"He telefonat més de sis vegades al 061 [el telèfon d'atenció sanitària], he anat al centre de salut i només em saben dir que el sistema no els deixa fer la cita", explica a À Punt Màxim Escrivà, d'Almussafes, que fa quatre anys que treballa com a mestre de primària a Mataró (Barcelona). "Em sent desemparat pel sistema català de salut", lamenta Escrivà, que assegura que li han donat com a única opció que intente "mendicar la vacuna", és a dir, "anar a un centre de salut, preguntar si en sobren, i que me la posen".

La situació afecta mestres i professors que, tot i exercir a Catalunya, no estan empadronats a l'autonomia, i per això no hi tenen targeta sanitària. Aquest impediment no va evitar que els vacunaren en la primera fase. No obstant això, no fou aquella una vacunació exempta d'entrebancs.

Els professionals consultats per À Punt exposen un rosari de problemes per a rebre la primera dosi, amb mediació final dels centres educatius, en alguns casos, quan es va constatar que els docents valencians i d'altres autonomies no estaven en els llistats. Tanmateix, molts van resoldre la situació pels propis mitjans, a través d'un enllaç per a apuntar-se a la campanya que algú va compartir en un dels xats de WhatsApp a través del qual els professors valencians estan en contacte.

Acabe el curs i estic en els llimbs Aitor Garcia - Mestre de primària a Barcelona

Eixe va ser el cas d’Aitor Garcia, un docent d’Alginet que exerceix com a mestre de primària a Barcelona. “Em posaren la primera dosi el 10 de març, per l’ajuda i la insistència de la directora del centre, i perquè vaig aconseguir apuntar-me en el llistat de docents a través d’un enllaç que em passaren per un xat”, ens explica. “Acabe de fer les 15 setmanes i encara no en sé res. Després de telefonar moltes vegades em diuen que apunten la incidència, que potser diran alguna cosa a partir de juliol, però aleshores ja m’haurà passat el termini”.

Garcia està preocupat, ha vist com una companya mallorquina a l’escola, que estava en la mateixa situació, ha arribat a la setmana setze sense vacuna ni data d’injecció. “No sé si he d’esperar o què, estàs en... ‘a veure què passa’, és tot desconeixement”, ens diu.

“Acabe el curs i estic en els llimbs. El sistema sanitari català i el de la Comunitat Valenciana no es comuniquen, és un embolic”, es lamenta un altre dels docents valencians afectats, que prefereix guardar l’anonimat. A l’abril va rebre la primera dosi amb setmanes de retard, i ara és l’únic del seu centre que no ha rebut la segona punxada.

El temps juga en la seua contra, com els passa a altres mestres en la mateixa situació, ja que en pocs dies, el 30 de juny, acaba el seu contracte. A hores d’ara no sap si s'haurà de quedar a Catalunya o tornar a València, ni quina de les dues administracions es farà càrrec de la seua immunització.

En els dies anteriors a l’elaboració d’aquesta notícia, À Punt es va posar en contacte amb la Conselleria de Salut Pública de Catalunya i continua a l’espera de la seua versió dels fets.

També et pot interessar

stats