Els noms de les huit estacions de la futura línia 10 de Metrovalència: un reclam que uneix geografia, cultura i tradició

La Generalitat presenta la denominació oficial amb una il·lustració de cada parada que busca "reforçar el vincle emocional" entre el veïnat i la infraestructura

Recorregut de la Línia 10 de Metrovalencia
Així serà el recorregut de la línia 10 de Metrovalencia / À Punt NTC

Ja es coneixen més detalls sobre la futura línia 10 de Metrovalència que unirà a partir de 2022 el centre de la ciutat amb la zona de la Ciutat de les Arts i les Ciències i el barri de Natzaret. La Generalitat ha presentat aquest dimarts la denominació de les huit estacions i parades que conformaran el trajecte, cadascuna acompanyada per una il·lustració realitzada per a l'ocasió per un il·lustrador, seleccionat després d'un procés obert dut a terme per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), en col·laboració amb l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV).

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que l'objectiu de la iniciativa és "reforçar el vincle emocional entre les infraestructures i els veïns i les veïnes dels barris de València" per a, tal com ha explicat "combinar, a través de l'art dels il·lustradors, la cultura valenciana amb les infraestructures, ja que no sols reflecteixen una ubicació física, sinó també una ubicació emocional".

També ha assenyalat que l'actuació és "fruit del diàleg amb la ciutadania" perquè atén algunes de les peticions recollides a través de pressupostos participatius de la Generalitat, que reclamaven introduir l'art de joves artistes en les instal·lacions de Metrovalència.

Pel que fa al disseny de cadascuna de les il·lustracions, la directora gerent de FGV, Anaïs Menguzzato, ha destacat que la denominació de les huit estacions i parades de la línia 10 "s'ha realitzat en funció de criteris geogràfics i funcionals i altres de caràcter històric i popular, però sempre amb la finalitat d'ajudar a situar-se a les persones usuàries".

Carrers i barris posen nom a les huit parades

El jurat d'aquest projecte va triar, entre més de 90 propostes, huit il·lustradors i il·lustradores que acompanyen amb les seues creacions la denominació de les estacions i parades. Els dibuixos presenten sota la mirada personal i estil de cada artista elements o personatges vinculats al nom triat.

Segons ha avançat el conseller, estaran instal·lats en gran format en cadascuna de les estacions i s'utilitzaran com a imatge identificativa en plànols i altres suports propis de Metrovalència, com ara títols de transport, una vegada entre en funcionament la línia.

Aquestes són les huit parades:

1. ALACANT

Il·lustració de la parada Alacant, elaborada per Diego Blanco
Il·lustració de la parada Alacant, elaborada per Diego Blanco / Metrovalència

2. RUSSAFA

Imtge de la parada Russafa, elaborada per Mar Hernández 'Malota'
Imtge de la parada Russafa, elaborada per Mar Hernández 'Malota' / Metrovalència

3. AMADO GRANELL / MONTOLIVET

Imatge de la parada Amado Granell / Montolivet, elaborada per Pau Valls
Imatge de la parada Amado Granell / Montolivet, elaborada per Pau Valls / Metrovalència

4. QUATRE CARRERES

Imatge de la parada Quatre Carreres, elaborada per Irene Pérez
Imatge de la parada Quatre Carreres, elaborada per Irene Pérez / Metrovalència

5. CIUTAT ARTS I CIÈNCIES / JUSTÍCIA

Imatge de la parada Ciutat Arts i Ciències / Justícia, elaborada per Víctor Visa
Imatge de la parada Ciutat Arts i Ciències / Justícia, elaborada per Víctor Visa / Metrovalència

6. OCEANOGRÀFIC

Imatge de la parada Oceanogràfic, elaborada per Ángela Fernández del Campo
Imatge de la parada Oceanogràfic, elaborada per Ángela Fernández del Campo / Metrovalència

7. MORERES

Imatge de la parada Moreres, elaborada per Simone Virgini
Imatge de la parada Moreres, elaborada per Simone Virgini / Metrovalència

8. NATZARET

Imatge de la parada Natzaret, elaborada per Elga Fernández Lamas
Imatge de la parada Natzaret, elaborada per Elga Fernández Lamas / Metrovalència

Operativa el 2022

La Línia 10 (Alacant-Natzaret), que previsiblement estarà operativa durant el primer semestre de l'any que ve, combina trams subterranis i en superfície, amb un recorregut de cinc quilòmetres i huit estacions i parades (tres de subterrànies i cinc en superfície).

En l'actualitat s'estan executant les obres previstes al llarg del tram subterrani, que comprenen la instal·lació de la totalitat de la doble via i aparells; drenatges i canalitzacions laterals per a instal·lacions; i els treballs d'arquitectura de les tres estacions que inclouen acabats, paviments, revestiments verticals, mobiliari, etc.

Juntament amb els treballs d'adequació del tram en superfície també s'estan realitzant els corresponents a l'electrificació, la instal·lació de subestacions i del traçat entre l'estació d'Alacant i Natzaret, així com la senyalització, la comunicació i la seguretat, que estan també en execució.

El projecte de construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

També et pot interessar