Només tres municipis valencians de més de 2.500 habitants estan per damunt del risc mitjà per coronavirus

Xilxes és l'únic en risc extrem, ja que registra 258 contagis per cada 100.000 habitants, mentre que de les grans ciutats sols Vila-real està en taronja en el semàfor, amb 95

Platja de Xilxes (Plana Baixa)
Platja de Xilxes, la Plana Baixa / Ajuntament de Xilxes

Dues setmanes després del final de l'estat d'alarma, la pandèmia continua estabilitzada a la Comunitat Valenciana, amb pràcticament el 80% dels municipis (432) en risc mínim de transmissió de coronavirus. És l'escenari epidemiològic que s'associa a la nova normalitat segons els paràmetres fixats pel Ministeri de Sanitat, és a dir, amb una taxa de contagi per davall de 25 en els últims catorze dies. La fotografia de l'últim balanç territorialitzat publicat per la Generalitat aquest dimarts deixa poques novetats respecte a la setmana passada, amb uns registres que mantenen la majoria localitats valencianes en incidències controlades del virus. Les comarques de la Plana d'Utiel-Requena, l'Horta i la Plana Baixa concentren, a grans trets, les zones amb repunts més significatius.

Si s'analitzen els municipis de més 2.500 habitants (on viu el 94% de la població valenciana), només n'hi ha tres per damunt de risc mitjà (amb més de 150 positius per cada 100.000 habitants). Xilxes és el que pitjor evolució presenta en les últimes dues setmanes i l'únic dels tres en risc extrem, amb una incidència acumulada de 258 casos en les últimes dues setmanes. Per darrere, però ja en risc alt, estan Albuixec i Utiel, amb incidències de 169 i 157, respectivament. La resta estan en risc mitjà, tot i que Aldaia (vora 31.000 habitants) i Sedaví (vora 10.000), ambdós a la comarca de l'Horta, són els que més a prop es queden del roig: registren taxes de contagi de 149 i 144 a catorze dies. 

Vila-real, a la Plana Baixa, continua sent la gran ciutat valenciana on el virus està present amb més força i encadena ja diverses setmanes en risc mitjà. És, de fet, l'únic nucli poblacional de més de 50.000 habitants en taronja en el semàfor per propagació de Covid-19, amb una corba epidèmica en fase de replà. En la mateixa comarca contrasta Borriana, el segon municipi més poblat, que ha aconseguit posar el semàfor en verd en caure la incidència acumulada a la meitat en els últims set dies: s'ha passat de 60 a 31 contagis per cada 100.000.

Altres poblacions rellevants (de més de 25.000 habitants) que també estan en risc mitjà (incidències entre 150 i 50) són Alaquàs (67), Ontinyent (55), Xirivella (52) i Mutxamel (50). 

Les tres capitals de província, per la seua banda, segueixen en risc baix amb taxes que estan entre els 30 i els 50 contagis per cada 100.000 habitants. Alacant i Castelló en registren 44, mentre que a València la incidència se situa en 31. 

La Comunitat Valenciana es manté des de fa més de dos mesos amb la incidència més baixa de tota Espanya, i va de 30 a 40 casos per cada 100.000 habitants, i és la tercera regió europea que presenta la situació epidemiològica més favorable

També et pot interessar

stats