El nom del secretari del juí de Miguel Hernández tornarà als textos acadèmics

La Universitat d’Alacant rectifica una decisió anterior que l’esborrava dels articles digitals per petició d’un dels fills, que al·lega el dret de l’oblit.

VÍDEO | El nom del secretari del juí de Miguel Hernández tornarà als textos acadèmics

El nom d’Antonio Luis Baena, secretari judicial en el procés franquista que va condemnar a mort el poeta oriolà Miguel Hernández, tornarà a ser visible en els articles publicats pel catedràtic de Filologia Juan Antonio Ríos Carratalà, disponibles en internet. 

El nom de Baena havia sigut substituït per les inicials després que el fill del militar ho va sol·licitar per la via administrativa, al·legant el dret de l’oblit digital. El Consell de govern de la Universitat d’Alacant ha decidit aquest dimarts revertir la decisió cautelar, després que el professor va presentar un recurs d’alçada per aquesta decisió de la Universitat. 

La institució considera ara que la supressió i dret de l’oblit no s’hi apliquen, ja que la de Baena és una figura pública, i els textos formen part d’un treball d’investigació, de manera que l’alteració pot afectar el seu impacte digital. Segons ha explicat el rector, Rafael Pla, en la decisió s’ha valorat que “la investigació històrica no és contrària a la protecció de dades” i que les funcions desenvolupades per Baena, que va exercir com a secretari judicial, “tenen interés públic”. 

Tampoc els historiadors i historiadores de la UA estaven d’acord amb la supressió cautelar. Segons critiquen, la decisió afecta la llibertat de càtedra i a l’“ofici d’historiador”. Ríos Carratalà mateix va considerar la decisió com a insòlita, ja que el nom de Baena és públic des de fa trenta anys. El catedràtic alacantí va explicar a Les notícies del matí que un consell de guerra és un acte públic i que no se’n poden ocultar els noms. “Una història sense noms no es pot escriure i arribaríem en un absurd en què la història s’escriuria amb inicials”, va lamentar.

També et pot interessar

stats