Es necessitaran 275 anys per a eliminar la bretxa salarial mundial si continua el ritme actual

El 2019, l'ONU va establir el 18 de setembre com el Dia Internacional de la Igualtat Salarial per a posar en relleu la necessitat d'una remuneració igualitària entre gèneres pel mateix treball

Dia Internacional de la Igualtat Salarial en xifres / Marta Galindo

Aquest dissabte se celebra el Dia Internacional de la Igualtat Salarial, un dia establit per l'ONU el 2019 per a representar els esforços per a aconseguir la igualtat salarial pels treballs d'igual valor entre gèneres.

Les xifres actuals, no obstant això, demostren que el progrés per a reduir la bretxa està sent lent. Segons els càlculs de l'ONU, les dones guanyen 77 cèntims mentre que els homes guanyen un euro davant un treball d'igual valor, i aquesta diferència és encara major per a les dones amb fills. Amb això, si el ritme actual no avança, es necessitaran 275 anys per a tancar la bretxa salarial de gènere a escala mundial.

A més, les dones es concentren en treballs pitjor remunerats i menys qualificats, amb major inseguretat laboral i una baixa representació en els llocs de presa de decisions.

Des de les primeres dades al respecte en 2008, la bretxa salarial a Espanya s’ha situat entre el 20% i el 25%. No obstant això, a la Comunitat Valenciana aquest percentatge sempre ha evolucionat per damunt de la mitjana i se situa en un 21,6%, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d’Estadística i Eurostat de 2018, un 0,2% més que al conjunt de l’estat espanyol actualment.

Així mateix, amb l'arribada de la pandèmia s'ha aguditzat encara més aquesta desigualtat, colpejant desproporcionadament l'ocupació i els ingressos de les dones, i la situació no canviarà en el futur pròxim. Segons l'Organització Internacional del Treball (OIT), enguany només el 43,2% de les dones en edat de treballar tenen una ocupació, en comparació amb el 68,6% dels homes, un nivell que recupera l'índex d'ocupació masculina previ a l'emergència sanitària.

L'OIT afirma que l'ocupació femenina no arribarà a compensar la pèrdua patida per la pandèmia i el nivell d'ocupació no arribarà a la marca de 2019.

Per aquesta raó, la celebració d'enguany se centra en els esforços dels actors clau del mercat laboral per a garantir que la igualtat salarial siga fonamental en les respostes a la pandèmia i per a reconéixer les contribucions de les dones durant el procés de recuperació de la Covid-19.

També et pot interessar

stats