La NASA troba una roca a Mart amb possibles indicis de vida microscòpica en el passat
La pedra, d’un metre de llarg per mig metre d’ample, rep el nom de Chevaya Falls ('cascades Chevaya'), pel lloc on la van trobar
Científics de la NASA van anunciar este dijous, a través d’una nota de premsa, el descobriment d’una roca a la qual han trobat senyals que podrien indicar la presència de vida a Mart fa milers de milions d’anys. És una roca que ha trobat el robot Perseverance de l’organització a la zona de Chevaya Falls, al cràter Jezero, on ja s’han fet recerques prèvies en un antic llac des d’on fluïa un riu. En este cas es tracta d’una roca que “exhibeix firmes químiques i estructures que — possiblement— podrien haver estat formades per la vida fa milers de milions d’anys, quan l’àrea explorada pel Perseverance contenia aigua corrent”.
Una “roca intrigant” amb “taques de lleopard”
La roca, d’un metre de llargària per mig d’amplària, rep el nom de Chevaya Falls ('cascades Chevaya'), pel lloc on la van trobar, i els científics l'han descrita com “una roca intrigant”, perquè presenta unes “taques de lleopard” que, segons els científics, “posseeixen qualitats que s’ajusten a la definició d’un possible indicador de vida antiga” amb la primera anàlisi feta des del Perseverance. En qualsevol cas, requerirà passos d’investigacions futures per a determinar “si la vida antiga és una explicació vàlida”, perquè l’equip científic “està considerant altres explicacions per a les característiques observades”.
El que sí que conclou l’organització és que Chevaya Falls “és la roca més desconcertant, complexa i potencialment important investigada ara pel robot Perseverance” i és que, per una banda, “es té una primera detecció convincent de material orgànic: les taques de colors característics que són indicatius de reaccions químiques que la vida microbiana podria utilitzar com a font d’energia” i, per altra, “les proves clares que l'aigua, que és necessària per a la vida, alguna vegada va passar per la roca”. Així i tot, admeten que encara no poden “determinar amb exactitud com es va formar la roca”.