Naix el primer xiclet anticovid: una barrera mastegable que inactiva els virus a la boca

L’agència barcelonesa Ideas Agitadas i un biòleg de la Universitat de Cambridge dissenyen un còctel d’àcids que actua com un gel hidroalcohòlic

Chewing Mask, el primer xiclet anticovid
Chewing Mask, el primer xiclet anticovid / À Punt NTC

La covid ens ha sacsejat quasi en la mateixa mesura en què ha despertat la creativitat dels éssers humans a l’hora de desenvolupar en eines per a combatre-la. La darrera innovació va nàixer fa mesos en una agència de Barcelona i ara començarà a distribuir-se a les Canàries: el primer xiclet anticovid. 

José Antonio González-Cuevas i Curro Espinós, fundadors de la incubadora creativa Ideas Agitadas, van contactar amb el biòleg i doctor en Genètica Molecular de la Universitat de Cambridge Marcos Isamat per a desenvolupar una goma de mastegar que creara una barrera contra el coronavirus. La fórmula que va resultar de 18 mesos de disseny i proves és un còctel amb tres àcids que, en combinar-se, inactiven entre el 75% i el 99% de qualsevol virus de capa lipídica, entre els quals es troben la covid-19 i la grip estacional. Tal com explica José Antonio González-Cuevas en una entrevista en el programa A la Ventura, el xiclet simplement “fa de la cavitat bucal un lloc hostil al virus”. 

Es diu Chewing Mask però, com expliquen els creadors, la seua funció no equival a la d’una mascareta. Més prompte tindria propietats similars a les d’un gel hidroalcòholic però que actua sobre una de les mucoses que constitueixen una de les principals portes d’entrada dels virus al nostre cos: la boca. Ara bé, usar-lo no eximeix, com recalquen en Ideas Agitadas, de complir la resta de mesures sanitàries: “No és un substitut, és una barrera més”. 

González-Cuevas explica que el xiclet pot ser útil per a combatre el virus en tres possibles circumstàncies: en el moment en què entrem en contacte amb un positiu, quan ja hem tingut aquest contacte estret, o quan ja estem infectats. En el primer cas, si estem en contacte amb algú que està infectat i estem mastegant el xiclet, “és impossible que els aerosols de l’altre visquen a la teua boca”, ja que l’àcid que va alliberant el xiclet canvia el PH de la saliva i impossibilita la supervivència del virus. 

En el segon cas, si hem estat en contacte amb un positiu i el virus ens ha entrat a la boca, el xiclet el destruiria abans que es replicara pel nostre cos. Per últim, explica González-Cuevas, “si eres positiu i per tant estàs expel·lint aerosols infecciosos i mastegues el xiclet, la càrrega viral baixa moltíssim”. 

El gust d’aquest antiviral mastegable és menta amb un reregust cítric. La primera partida començaran a comercialitzar-la a les Canàries a partir de febrer. Els creadors busquen ara la manera de fer arrribar el Chewing Mask a la resta d’Espanya i del món. 

També et pot interessar

stats