MULTIMÈDIA | L'horror d'Auschwitz en la memòria dels supervivents

75 anys després de l'alliberament del camp d'extermini recuperem testimonis de víctimes de la barbàrie.

MULTIMÈDIA | L'horror d'Auschwitz en la memòria dels supervivents

"Tinc la por al cor, corrent per la sang". Són les paraules de Menahem Haberman, una de les persones que encara pot contar l'horror que es va viure a Auschwitz. Amb 92 anys forma part de la memòria viva de l'Holocaust, la barbàrie que encara carrega als seus records: "Setanta-cinc anys més tard, encara visc amb això", remarca.

El 27 de gener de 1945 Auschwitz, el més gran dels camps d'extermini de l'Alemanya nazi, era alliberat per soldats soviètics. Una data simbòlica que va donar origen al Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

Els números tatuats a la pell dels reclusos o l'emoció continguda en les seues veus tremoloses, recorden un temps no tan llunyà en què l'odi cegador va fer possible una de les majors atrocitats de la humanitat. Un record que sona a advertència en un temps fèrtil per als discursos d'intolerància i confrontació.

En aquest sentit es va expressar la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, que va fer una crida als líders polítics perquè siguen "més explícits, visibles i efectius contra aquells que inculquen l'odi" a través del racisme, la xenofòbia i la intolerància.

Per a commemorar el 75é aniversari de l'Holocaust jueu, des d'À Punt Mèdia recollim històries de supervivència.

També et pot interessar

stats