Multa de deu milions a la farmacèutica Leadiant per multiplicar per mil el preu d'un medicament

La CNMC acusa l'empresa d'una estratègia per a subministrar en exclusivitat l'únic fàrmac per a tractar una malaltia rara: la xantomatosi cerebrotendinosa

En imatge, el logotip de la farmacèutica italiana Leadiant Biosciences
En imatge, el logotip de la farmacèutica italiana Leadiant Biosciences / Leadiant Biosciences

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat amb 10,2 milions d'euros la farmacèutica italiana Leadiant per presumpte abús en la posició dominant del mercat, després d'haver constatat que en poc més de quinze anys va multiplicar per mil el preu de l'únic medicament disponible per a tractar una malaltia rara, la xantomatosi cerebrotendinosa (XCT).

A la Unió Europea hi ha 250 persones diagnosticades amb aquest mal, mig centenar d'elles a Espanya, per a les quals el tractament suposa l'única solució eficaç per a frenar l'avanç de la dolència, que causa símptomes tant sistèmics (diarrea crònica, cataractes i xantomes de tendons) com a neurològics (deterioració de la capacitat cognitiva).

La CNMC acusa Leadient d'idear des del 2007 una estratègia per a fer-se amb l'exclusivitat de les solucions basades en CDCA, el principi actiu que s'empra en el medicament, i retirar del mercat espanyol un fàrmac alternatiu que es comercialitzava des del 2010, el Xenbilox®. El fàrmac, que va tornar a llançar amb un nom comercial diferent, va passar de costar de 984 euros l'envàs a 14.618 euros entre setembre del 2010 i juny del 2017.

Segons els investigadors de la comissió de la competència, la farmacèutica va tancar una clàusula d'exclusivitat amb l'únic proveïdor del principi de la CDCA, la qual cosa va impedir l'aparició d'alternatives comercials.

La condemna suposa també l'obligació d'alçar aquesta exclusivitat i de renegociar el preu a una escala justa amb el Ministeri de Sanitat. 

La investigació arranca per una petició del Ministeri de Sanitat i una denúncia de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que alertaven de l'elevadíssim preu que havia assolit la teràpia en poc més d'una dècada. Llavors, les autoritats de competència holandesa i italiana ja havien iniciat procediments similars contra Leadiant en els respectius mercats nacionals. 

La farmacèutica ha justificat l'alt preu en l'aplicació de novetats en el formulat per a fer-ho més efectiu. No obstant això, per la CNMC considera que la solució no presenta millores substancials i destaca la "inversió pràcticament nul·la en R+D" al respecte.

També et pot interessar

stats