Multa de 3.000 euros per als pares dels xiquets que embolaren un bou a les festes de Nàquera

Justícia ha condemnat l'expert taurí que supervisava l'acte a una sanció de 6.000 euros

En imatge, el moment de la participació dels xiquets en l'embolada del bou / À Punt NTC

La Conselleria de Justícia ha multat la penya taurina que va organitzar els bous al carrer de Nàquera (Camp de Túria) per la participació de dos menors de nou i deu anys en l'embolada d'un animal. Estima que ha comés una falta greu, contravenint l'article 91.16 del Decret 31/2015 de bous al carrer. Els pares dels menors han sigut sancionats amb 3.000 euros, mentre que l'expert taurí encarregat de supervisar els actes n'haurà de pagar 6.000.

La decisió l'ha fet pública l'ONG AnimaNaturalis, una de les entitats que va denunciar els fets, juntament amb CAS Internacional. L'acusació es dirigia contra l'ajuntament, la penya i els pares dels menors.

Els fets van passar a l'agost. En les imatges de vídeo que acompanyaren la denúncia s'apreciava com un dels festers oferia als menors una bengala perquè encengueren les boles de les banyes del bou, en companyia d'un dels pares.

Segons van relatar fonts municipals a À Punt, els xiquets i l'adult que els acompanyava ignoraren la megafonia que advertia de la prohibició de l'entrada al recinte taurí de menors de setze anys. L'Ajuntament i la penya taurina van decidir conjuntament suspendre'ls després de conéixer la situació, de què va advertir-los un treballador municipal. Els actes taurins es van suspendre i la penya va acabar expulsant dos socis presumptament implicats, després d'advertir en un comunicat que l'incompliment es va fer "a esquenes" de l'associació festera.

Arran la denúncia, Justícia va obrir un expedient sancionador, que ha derivat en les multes, les quals ja han sigut satisfetes.

La infracció es considera greu al reglament de festejos taurins de la Comunitat Valenciana. Aquestes contemplen, alternativament o acumulativament, pena de multa de 601 a 30.000 euros i, acumulativament, fins a 300.000 euros, la suspensió o prohibició de l'activitat per un període màxim de sis mesos, la clausura del local o establiment per un període màxim de sis mesos i la inhabilitació per a l'organització o promoció d'espectacles públics, activitats recreatives o activitats socioculturals per un període màxim de sis mesos.

"Com és habitual, es tracta d'una sanció insuficient. Que aquest tipus de fets continuen ocorrent no sols posa en perill la integritat física de xiquets, sinó que promou tradicions cruels amb els animals que, naturalment, anirien desapareixent si no s'involucrara menors d'edat d'aquesta manera. Malgrat això, aplaudim que s'haja fet justícia", ha subratllat Cristina Ibáñez, l'advocada d'Anima Naturalis.

També et pot interessar

stats