El moviment contra el despoblament Espanya Buidada, també a la Comunitat Valenciana

Set comarques de l'interior de les comarques de València i Castelló presenten creixement demogràfic negatiu.

La Diputació de Castelló dona suport a l'aturada de cinc minuts convocada a tot l'Estat per a reivindicar mesures efectives contra la despoblació i per a exigir futur per als pobles.
La Diputació de Castelló dona suport a l'aturada de cinc minuts convocada a tot l'Estat per a reivindicar mesures efectives contra la despoblació i per a exigir futur per als pobles.

Els pobles amenaçats per la despoblació, el que es denomina l'Espanya buidada, han parat aquest migdia durant cinc minuts. Molts han fet sonar les campanes. Convocats per la plataforma de l'Espanya Buidada, revindiquen un pacte d'estat contra el despoblament. És un problema que ens afecta ben de prop: àmplies zones de la Comunitat Valenciana estan convertint-se en un desert demogràfic. 

La baixa densitat de la població, unida al creixement demogràfic negatiu i a l'envelliment, crea desequilibris territorials cada vegada més acusats entre la costa i l'interior. Segons l'informe de 2018 del Comité Econòmic i Social, hi ha 7 comarques de l'interior de València i de Castelló amb creixement demogràfic negatiu: el Racó d'Ademús, l'Alt Maestrat, els Ports, l'Alt Millars, els Serrans, la Vall d'Aiora i la Canal de Navarrés. 

Agrupació d'escoles o vendre cases barates 

De lluitar contra el despoblament hi ha moltes maneres. Als pobles d'interior de la Marina Alta ho fan millorant les escoles. És el cas de Llíber i Alcalalí, que s'han unit per a formar un col·legi rural agrupat. D'aquesta manera conserven les aules en cada localitat però comparteixen professors, projecte educatiu i tenen més mitjans a l'abast. Un al·licient perquè les famílies no emigren a localitats més grans. 

La de Llíber és una escola menuda, amb només 34 alumnes. En cada aula d'infantil i primària conviuen fins a tres cursos diferents. I amb un 60% de població anglosaxona, presumeix de diversitat. Fins ara era un centre incomplet, amb pocs professors especialistes i sempre en trànsit. Però enguany s'ha unit a l'escola d'Alcalalí per formar un CRA, un col·legi rural agrupat, per a no haver de tancar. 

El CRA Terra de Riuraus és un dels 46 col·legis rurals agrupats que es troben a tot el territori. Un element més per a lluitar contra el despoblament rural.

En l'altre costat es troba Almedíxer, una població d'uns 200 habitants, a la comarca de l'Alt Palància, amb un futur més incert. Ací s'ha constituït l'Associació Almedíxer Viu, formada pels veïns preocupats pel futur del seu poble, amenaçat també pel despoblament. No hi ha escola, i si no hi va gent a viure es podria retallar l'assistència sanitaria diària. Ara busquen cases per a llogar-les després a bon preu a les persones que vulguen instal·lar-se al poble.

També et pot interessar

stats