Les morts per covid podrien triplicar les xifres oficials i superar els 18 milions

La revisió de l'excés de mortalitat durant la pandèmia suggereix que l'impacte ha sigut molt més gran que els 5,9 milions de morts comunicades, segons un estudi publicat en la revista científica The Lancet

Un grup de treballadors sanitaris de Hong Kong trasllada els cadàvers de pacients de covid a un mortuori
Un grup de treballadors sanitaris de Hong Kong trasllada els cadàvers de pacients de covid a un mortuori / Lam Yik (Reuters)

Les morts provocades per la pandèmia de coronavirus a tot el món poden triplicar les que reflecteixen les xifres oficials i arribar fins a 18,2 milions de morts, segons un estudi que acaba de publicar la revista científica The Lancet. El treball, que esdevé la primera estimació global d'excés de morts sotmesa a un procés de revisió per diferents comunitats d'experts, suggereix que l'impacte de la pandèmia ha sigut molt superior als 5,9 milions de morts entre gener del 2020 i desembre del 2021 que reflecteixen les dades disponibles fins ara.

En funció d'aquest recàlcul, per regions, la zona andina d'Amèrica del Sud seria la més colpejada del món, amb 512 morts addicionals per cada 100.000 habitants, seguida d'Europa de l'Est (345 morts per 100.000 habitants); Europa Central (316 morts), la part sud de l'Àfrica subsahariana (309 morts) i el centre d'Amèrica Llatina (274 morts).

Els investigadors que han elaborat l'anàlisi, coordinat per l'Institut de Mètriques i Avaluacions Sanitàries de la Universitat de Washington (els EUA), ressalten que s'ha de treballar més per a comprendre quina proporció d'aquesta mortalitat és conseqüència directa de la covid-19 o ha estat influïda per aquesta. Amb tot, l'autor principal de l'estudi, Haidong Wang, ha explicat que estudis previs amb dades de Suècia i Noruega han constatat aquesta causa-efecte.

Wang i els seus col·laboradors han recol·lectat dades sobre mortalitat per qualsevol causa en els anys 2020, 2021 i fins a onze anys anteriors a la pandèmia, en alguns casos, procedents de 74 països i 252 autoritats regionals, així com de tres grans bases de dades internacionals.

120 morts més per cada 100.000 habitants

A partir d'aquesta informació, van elaborar un model que els va permetre estimar l'excés de morts global durant la pandèmia, que segons les seues estimacions ha sigut de 120 persones més per cada 100.000 habitants. Els autors adverteixen, però, que l'exactitud de les seues xifres té limitacions, ja que, per exemple, han utilitzat mètodes estadístics per a calcular el possible excés de mortalitat en els països que no han publicat dades suficients.

En nombres absoluts, l'Índia va ser el país amb un major excés de morts (4,1 milions), seguit dels Estats Units (1,1 milions), Rússia (també 1,1 milions), Mèxic (798.000) i el Brasil (792.000). Alguns països, en canvi, van registrar una taxa de mortalitat per davall de la mitjana durant aquest període, entre els quals hi ha Islàndia (48 morts menys per cada 100.000 habitants), Austràlia (38 morts menys) i Singapur (16 menys).

Falta de diagnòstics i publicació incorrecta de dades

Els autors de l'estudi suggereixen que l'àmplia diferència entre les xifres oficials de morts i els morts addicionals que apareixen en els registres pot deure's a "falta de diagnòstics per manca de tests" i "problemes amb la publicació" de les dades.

També atribueixen les morts no causades directament pel virus a causes com els suïcidis, "l'ús de drogues motivat per canvis conductuals", o la falta d'accés a l'atenció sanitària i altres serveis essencials. L'impacte de cadascun d'aquests factors varia segons el país i la regió, subratllen els autors de l'estudi, que confien que a mesura que més països publiquen dades detallades sobre causes de mortalitat serà possible conéixer amb més precisió els efectes de la pandèmia.

També et pot interessar

stats